Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nepejchal vyhrál Zlatý terč, je nejlepším střelcem světa v libovolné malorážce

Filip Nepejchal byl vyhlášen nejlepším sportovním střelcem světa za letošní rok v olympijské disciplíně libovolná malorážka 3x40 ran. Dvacetiletý kolínský rodák na dnešním slavnostním vyhlášení ankety Zlatý terč v Mnichově chyběl, protože je na soustředění v Kataru.

Filip Nepejchal
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Mezinárodní střelecká federace ISSF v současnosti vyhlašuje nejlepší střelce v jednotlivých disciplínách.

V minulosti vyhlašovala absolutního vítěze; cenu pro nejlepšího střelce světa získali olympijská šampionka Kateřina Emmons za své výkony v roce 2008 a Martin Tenk za rok 2003.

"Tohle jsem opravdu nečekal, asi nikdo z mého okolí. Ale nesmírně si toho vážím. Získat jedno z ocenění pro nejlepší střelce světa, to je nádherná věc. Když jsem se střelbou začínal, nenapadlo mě, že bych ve 20 letech mohl být ve své disciplíně nejlepší na světě, i když je to jen anketa," uvedl Nepejchal.

Na jaře se stal potřetí juniorským mistrem Evropy, když v Osijeku vyhrál střelbu ze vzduchové pušky, navíc v evropském juniorském rekordu. Na seniorském ME získal stříbro v libovolné malorážce na 3x40 ran mezi jednotlivci i v družstvech.

Vítězství v anketě ISSF si vysloužil také třemi triumfy ve Světovém poháru včetně finále seriálu, při kterém v listopadu v čínském Pchu-tchienu navíc vylepšil juniorský světový rekord.

"Na téhle ceně má obrovskou zásluhu můj trenér Jan Videcký, který stál od úplných začátků vždy na mé straně. Bez něj bych takových výsledků nikdy nedosáhl," řekl Nepejchal.

"Lituji, že na tak velké a významné akci nemůžu být osobně, ale zahájili jsme s trenérem přípravu na olympiádu v Tokiu, které věnuji maximální pozornost. Olympiáda má pro mě absolutní prioritu," uvedl Nepejchal, který startoval už v roce 2016 v Riu de Janeiro, kde byl v 17 letech druhým nejmladším členem české výpravy.

"Filip měl výbornou sezonu, ale tohle je nepopsatelný úspěch. Zlatý terč je pro střelce něco jako Zlatý míč pro fotbalisty. Pro českou střelbu je to velký den," řekl Nepejchalův trenér Jan Videcký.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články