Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nejlepším českým střelcem je brokař Lipták

Brno - Brokový střelec Jiří Lipták z Komety Brno zvítězil v anketě o nejlepšího střelce roku 2010. Ocenění pro nejlepší juniorku získala střelkyně ze vzduchové pušky Gabriela Vognarová z Rapidu Plzeň a talentem roku byl vyhlášen skeetař Jakub Tomeček z Komety Brno. Slavnostní vyhodnocení ankety odborníků, funkcionářů a trenérů se uskutečnilo v Brně.

Osmadvacetiletý Lipták v loňském roce získal bronz v trapu na mistrovství světa v Mnichově, čímž zároveň vybojoval pro české střelce místo na olympijských hrách v Londýně. Vedle toho byl členem týmu, který skončil na světovém šampionátu čtvrtý. V individuální soutěži na mistrovství Evropy v Kazani byl Lipták pátý a družstvu společně s Jiřím Gachem a Davidem Kosteleckým pomohl k zisku zlatých medailí.

"Přesto jsem vítězství v anketě neočekával a bylo pro mě překvapením," poznamenal Lipták. Za favoritku ankety považoval pistolářku Lenku Maruškovou z Dukly Plzeň, jež získala na mistrovství světa bronzovou medaili. V konečném účtování získal Lipták v hlasování o pět bodů více než druhá Marušková.

Petr Baroch, prezident Českého střeleckého svazu:

"Lipták se zařadil po bok Kateřiny Emmons, Davida Kosteleckého, Lenky Maruškové a Jana Sychry do našeho top týmu. Počítám, že bychom měli získat v letošní kvalifikaci na olympijské hry osm až deset míst."

Lipták vstoupí do sezony začátkem března na Světovém poháru v Chile. Ještě předtím ho čeká soustředění na Kypru. Vynechá však závod Světového poháru v Sydney, neboť v druhé polovině března očekává se svou přítelkyní Petrou narození syna Daniela. "Zda bude kráčet syn v mých stopách, ještě nevím. Když jsme se dívali na snímek z ultrazvuku, tak na něm pušku neměl," žertoval s novináři Liták.

V letošní sezoně ho čeká evropský i světový šampionát, který se bude konat s několikatýdenním odstupem v Bělehradu. "Mohu už střílet klidněji. Ale stále musím dokazovat, že do světové špičky patřím. A také si chci vybojovat nominaci na olympijské hry. Neboť olympijské místo jsem vystřílel nikoliv pro sebe, ale pro české střelce," dodal Lipták.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články