Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lipták už myslí na OH, ale žije současností: Nechci tomu podlehnout

Na minulé olympiádě stál po soutěži v trapu na stupních vítězů společně s Davidem Kosteleckým, v Paříži však bude vítěz z Tokia, Jiří Lipták, reprezentovat Česko v brokové střelbě sám. Kostelecký sedmý olympijský start nedá, neboť Česko získalo v trapu jen jedno účastnické místo. Obě střelecké legendy se o víkendu představí v Brně na tradičních Memoriálech Miloslava Bednaříka a Bronislava Bechyňského.

Je nám líto, video expirovalo.
Kostelecký v Paříži bude, ale komentovat

"Mrzí mě, že David na sedmou olympiádu nepojede. Pořád jsem věřil, že zase vytvoříme tandem. Střílíme spolu dvacet let, ve dvou se to lépe táhne, ale takový je život," řekl Lipták.

Od Tokia 2021 potvrzoval dvaačtyřicetiletý střelec brněnské Komety formu a pozici české jedničky. I proto získal nominaci na olympiádu, byť účastnické místo mohl dostat kdokoliv z českých střelců.

Přípravu na Paříž podřídil Lipták nejen sobě, ale i tomu, aby jeho kolegové mohli vybojovat další místa na olympiádě.

"Proto jsem přípravu záměrně posunul do jara. Nestřílel jsem mistrovství Evropy ani svěťáky v Rabatu a Dauhá, abych umožnil našim klukům vybojovat další kvótaplac. Škoda, že to nevyšlo," konstatoval úspěšný střelec.

Čím víc se olympiáda blíží, tím víc se o ní nejen mezi střelci mluví. "Nechci tomu podlehnout, snažím se žít současností. Dobře vím, jaké to je nejen olympiádu vyhrát, ale také prohrát," připomněl Lipták osmnácté místo z Londýna 2012. "Proto nebudu vyvářet žádné prognózy. Pojedu do Francie nikoliv si to užít, ale bojovat o co nejlepší umístění," uvedl Lipták.

Střelci nebudou o olympijské medaile soutěžit v Paříži, ale v Národním střeleckém centru v Châteauroux, asi 200 kilometrů od francouzské metropole.

"Tu střelnici jsem viděl jen na fotkách. Od dubna je navíc zavřená a dělají se na ní drobné úpravy, ale mně to zásadně nevadí," řekl olympijský vítěz.

Ví proč. Střelnici v Tokiu také neznal a dopadlo to skvěle. I proto bude pro něho výrazně důležitější závěrečná příprava.

"Po Brně je Světový pohár v Lonatu, kde bylo nedávno mistrovství Evropy, já se tam vrátím ještě na dva závody v červenci. Střelnice v Lonatu má velmi podobné parametry jako ta olympijská v Châteauroux. Proto jsme zvolili závěrečnou přípravu právě tam. Poslední zkouška proběhne 21. července a pak se hned po vlastní ose přesuneme do Francie, kde už budeme moct trénovat týden před zahájením olympiády," dodal Lipták,

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články