Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kostelecký na Evropských hrách zabojuje o Paříž. Budu věřit v zázrak, že se tam něco povede, říká

Na Evropské hry pojedou elitní čeští reprezentanti ve sportovní střelbě v odlišném rozpoložení. Zatímco Jiří Lipták má start na olympijských hrách v příštím roce jistý, David Kostelecký se pokusí v Polsku získat místenku do Paříže.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Na Evropských hrách nebudou chybět elitní střelci Kostelecký s Liptákem

Kostelecký jede do Polska obhajovat zlato z posledních Evropských her v Minsku z roku 2019. Zároveň se v individuální soutěži popere o místo na olympiádu v Paříži.

"Mně se momentálně úplně nedaří tak, jak bych si představoval. Jsem nohama na zemi, uvidíme až na místě. Hodně bude záležet, jak mi sedne střelnice. Samozřejmě se nevzdávám dopředu. Stejně jsem se cítil i před minulými Evropskými hrami v Minsku, tak budu věřit v zázrak, že se tam něco povede," tvrdí Kostelecký.

Na jeho rozpoložení se nejspíš podepisuje náročný program, kdy minulou sezonu ukončil v září a hned v listopadu se začal chystat na novou. Chyběly mu body v žebříčku, aby se kvalifikoval na Evropské hry. Hned v lednu byl druhý na Světovém poháru v Rabatu, pak závodil ještě v Dauhá a začátkem května v Káhiře. "Právě tím, že jsem začal hodně brzo, tak teď to na mě dolehlo. Už je to vlastně půl roku, co hodně cestujeme, snažím se dát trošku větší pauzu, aby se na to člověk těšil a byl odpočinutý," přemítal.

Lipták je přesvědčený, že se Kostelecký na Evropské hry dá dohromady. "David říká před každým velkým závodem, že není ve formě, a pak je schopný urvat medaili. To není nic nového," usmíval se.

Poslední olympijský vítěz v trapu Lipták má Paříž jistou a ve Vratislavi bude soutěžit jen v týmech. "Když se slaví individuální medaile, je to dobré pro konkrétního jednotlivce. Ale když je týmová, tak se o tu radost dělíme celý tým. Takže určitě tam jedeme zabojovat," dodává Lipták.

Soutěž družstev v novém formátu, kdy je to samostatný závod, má rád. Těší se na ni i Kostelecký. "Celý život střílíme jenom ten individuál, ale ten formát nové týmové soutěže je zábavný," řekl Kostelecký.

Místo prostého sečtení bodů trojice střelců ze základního nástřelu se nyní soutěž družstev střílí samostatně. "Střílíme položky v šesti lidech, tak jdou dva týmy spolu a střílíme 75 terčů. To člověk vnímá, jak se daří kolegovi, jak se daří tomu druhému. A už se to v tom průběhu propočítává a nějak spolu třeba i komunikujeme během soutěže a hecujeme se. Takže to je daleko zajímavější," pochvaloval si.

Na Evropské hry vyrazí rekordních 248 tuzemských sportovců. Tak velkou výpravu Česko neposlalo ani na žádnou z olympiád.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články