Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Emmons ukončila kariéru, je potřetí těhotná

Praha – Historicky nejlepší česká střelkyně Kateřina Emmons se rozhodla ukončit sportovní kariéru. Majitelka kompletní sady olympijských medailí je potřetí těhotná a nestihla by se připravit na olympijské hry v Riu.

Jednatřicetiletá manželka amerického sportovního střelce Matthewa Emmonse, s nímž vychovává šestiletou dceru Julii a dvouletého syna Martina Henryho, vyhrála na Hrách v Pekingu 2008 střelbu ze vzduchové pušky. V této disciplíně má doma také titul mistryně světa a Evropy.

Začíná jiná životní kapitola

Ke svému rozhodnutí dospěla po březnovém mistrovství Evropy. Po něm dostala zápal plic, z něhož se dostávala dva měsíce. A právě do toho se nečekaně dozvěděla, že je těhotná. "Nic mi za moje zdraví nestojí. Bylo toho hodně krásného, ale je čas to utnout a začít si užívat jinou kapitolu života," prohlásila Emmons.

Je nám líto, video expirovalo.
Emmons: Už toho bylo dost

Prožívala hodně stresu se dvěma dětmi a se třetím by už sportovní kariéru nezvládala. "Oba jsme cestovali na stejné závody ve stejnou dobu, je potřeba rodinu zabezpečit, což není jednoduché," uvedla. Nechtěla také přicházet o školní povinnosti dcery Julie. "Bude mít svoje aktivity, chce hrát florbal, hrát na flétnu, nechci, aby mi tohle utíkalo."

Je přesvědčená, že není návratu. Pravděpodobně si ani nepůjde zastřílet jen tak. "Jsem zvyklá na určitou úroveň. Sportovní střelba se nedá dělat rekreačně, začnu se věnovat jiným věcem a střílení budu pozorovat," plánovala.

Kateřina Emmons o konci kariéry:

"Cítím se skvěle. Ulevilo se mi, ale nemyslím to špatně. Užila jsem si to, zažila jsem nádherných patnáct let."

První velká medaile v osmnácti

Emmons, za svobodna Kůrková, vybojovala svou první velkou medaili už v roce 2002, kdy se v osmnácti letech stala ve finském Lahti mistryní světa. Evropské tituly získala v letech 2004 a 2007, z kontinentálních šampionátů má celkem pět cenných kovů, v sezoně 2006 se navíc stala vicemistryní světa.

Na olympijských hrách uspěla už v roce 2004 v Aténách, kde skončila třetí. O čtyři roky později v Pekingu se prosadila také ve své doplňkové disciplíně sportovní malorážce, v níž obsadila senzační druhé místo. Startovala ještě na OH v Londýně, kde skončila čtvrtá ve vzduchovce.

Její o tři roky starší manžel je také trojnásobným medailistou z OH ve střelbě z malorážky, v Aténách získal zlato.

Vizitka Kateřiny Emmons

Datum a místo narození: 17. listopadu 1983, Plzeň

Výška a váha: 165 cm, 53 kg

Největší úspěchy: olympijská vítězka, mistryně světa, dvojnásobná mistryně Evropy

Ocenění: vítězka ankety o nejlepší střelkyni světa 2008; 5x vítězka ankety Střelec roku ČR (2002, 2004, 2006-08); druhé místo v anketě Sportovec roku ČR 2008

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články