Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Další střelecká poezie. Kostelecký s Liptákem dominovali Prezidentskému poháru

Čeští střelci David Kostelecký a Jiří Lipták vstoupili podruhé do velmi podobné řeky. Stejně jako na olympijských hrách v Tokiu ovládli i Prezidentský pohár v Larnace. David Kostelecký tentokrát svého reprezentačního kolegu přestřílel a po úspěchu v soutěži smíšených dvojic tak přidal druhé zlato.

"V posledních deseti ranách jsme si to rozdali zase s Davidem, chybovali jsme oba, ale on měl náskok dvou terčů z první pětadvacítky, a ten udržel. Bavili jsme se o tom, že se zopakovalo Tokio, ale shodli jsme se, že olympiáda je prostě nejvíc. V Larnace jsme si obrazně řečeno medaile vyměnili a ukončili oba naši nejskvělejší sezonu," uvedl Lipták.

Oba Češi zvládli v pátek v Larnace nástrahy kvalifikace a semifinále a postoupili do dnešního čtyřčlenného finále. V něm po patnácti sériích odpadl Rus Gennadij Mamkin, a když se svěřenci reprezentačního trenéra Petra Hrdličky po dalších dvaceti terčích "zbavili" stejně jako v Tokiu Brita Matthewa Cowarda-Holleyho, bylo jasné, že si to stejně jako před čtvrt rokem pod pěti kruhy rozdají o zlato. Souboj vyhrál olympijský šampion z Pekingu 2008 Kostelecký 31:29 a tentokrát on přijímal gratulaci od Liptáka.

Je nám líto, video expirovalo.
Kostelecký s Liptákem napodobili svůj výkon z Tokia

Šestačtyřicetiletý Kostelecký dosáhl v Larnace na dva triumfy, ještě před soutěží jednotlivců vyhrál s o polovinu let mladší Američankou Madelynn Bernauovou smíšené dvojice. Ve finále porazili 6:2 egyptsko-italskou dvojici Abdal Azíz Mahalba, Silvana Stancová. Favorizovaný česko-slovenský tým vítězů z Tokia Lipták, Zuzana Rehák Štefečeková nepostoupil z kvalifikace a byl klasifikován na osmém místě.

"Vyhrát během pár hodin dvě finále Světového poháru, to se mi nikdy nestalo a už nestane. Jsem maximálně spokojený, je to parádní konec úspěšné sezony," pochvaloval si Kostelecký. "Parádní je, že víc cennějších medailí jsme si z Larnaky odvézt nemohli. Ale finále jsme s Jirkou neprožívali tak jako v Tokiu. Přáli jsme si, aby to tak dopadlo, a pak že si to zase rozdáme o zlato. Tentokrát jsem vyhrál já, ale Jirka z toho nijak smutný nebyl," dodal Kostelecký s úsměvem.

Lipták konstatoval, že lépe soutěž dopadnout nemohla. "Mamkin dělal zpočátku problémy, necítil se dobře, reklamoval terče, snažil se získat čas, aby se srovnal. Dál dělal chyby a po patnácti ranách vypadl jako první. Každý závod chcete vyhrát nebo si alespoň přivézt medaili. Zbyli jsme tři stejní jako v Tokiu. Trochu to z nás spadlo. Bitva s Johnem byla tvrdá, hodně vyrovnaná, ale nakonec po deseti ranách skončil třetí on. Hodně záleželo na tom, jaký terč vám vyletí, už chodily jen vpravo a vlevo, ale pod různými úhly," doplnil Lipták.

Českým střelcům na skeet se v Larnace nedařilo, Jakub Tomeček a Barbora Šumová skončili v individuálních soutěžích i v mixech v kvalifikaci.

Prezidentský pohár ve sportovní střelbě z brokových zbraní v Larnace (Kypr):

Trap:

Muži: 1. Kostelecký 31, 2. Lipták (oba ČR) 29, 3. Coward-Holley (Brit.).

Ženy: 1. Gálvezová (Šp.) 32, 2. Browningová (USA) 29, 3. Semjonovová (Rus.).

Smíšené dvojice - finále: Kostelecký, Bernauová (ČR/USA) - Mahalba, Stancová (Eg./It.) 6:2, ...v kvalifikaci 8. Lipták, Rehák Štefečeková (ČR/SR).

Skeet:

Muži: 1. Rossetti (It.) 34, 2. Rašídi (Kuv.) 32, 3. Cassandro (It.), ...v kvalifikaci 9. Tomeček (ČR).

Ženy: 1. Smithová (USA) 33, 2. Barteková (SR) 32, 3. Batyršinová (Rus.), ...v kvalifikaci 10. Šumová (ČR).

Smíšené dvojice - finále: Rosetti, Smithová (It./USA) - Barteková, Hansen (SR/Dán.) 6:2, ...v kvalifikaci 7. Cassandro, Šumová (It./ČR), 10. Tomeček, Jarmolinská (ČR/Pol.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články