Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čerstvý mistr Evropy Lipták pošilhává i po světovém titulu. Se vší pokorou, jak říká

Loni ovládl olympijskou soutěž a letos si vynikající formu drží. Na světovém šampionátu koncem září v Osijeku by jeden z nejlepších brokových střelců současnosti Jiří Lipták rád vybojoval titul mistra světa, který v jeho unikátní sbírce dosud chybí. Tahle sezona zatím probíhá nadmíru výtečně. O uplynulém víkendu získal podruhé zlato na mistrovství Evropy, v květnu v Baku potřetí triumfoval na Světovém poháru.

"Je to pro mě samozřejmě velká motivace stát se mistrem světa. Snad mi forma vydrží, pojedu tam jako vždy se vší pokorou a respektem před soupeři," řekl čtyřicetiletý brokař brněnské Komety, který letos na mezinárodní scéně prohrál jen na SP v Lonatu, kde byl desátý.

Lipták letošní stálou formu potvrdil suverénním vítězstvím v Larnace na ME, kde se soutěžilo podle nových pravidel a po dvoudenní kvalifikaci se střelci rozdělili do dvou semifinálových čtveřic, z nichž vzešla jedna finálová. "Já jsem tohle pravidlo ze začátku neměl moc rád, ale zdá se, že mi to vyhovuje," řekl s úsměvem Lipták, díky jehož bezchybnosti bylo finále na ME ukončeno už po 31. přesné ráně.

Jeden kvótaplac už je v kapse

Vedle titulu mistra Evropy vybojoval olympijský vítěz i účastnické místo pro Česko na OH v Paříži. "Chodili za mnou soupeři, hlavně Italové, a říkali mi, jak jsou rádi, že mě mají takzvaně z krku," řekl Lipták. Poté, co vybojoval jedno olympijské místo pro Česko, musí případné druhé vystřílet někdo jiný, Liptákovy výsledky už se v dalších kvalifikačních závodech o tzv. kvótaplacy počítat nebudou.

To platí i pro nadcházející mistrovství světa v Chorvatsku, kde budou k mání čtyři olympijská místa. Lipták dokonce navrhl, aby tam jela výprava bez něj, právě kvůli větší šanci zabojovat o druhé místo pro Paříž. Tato varianta padla. Byl by prý hřích nevyužít formu, kterou Lipták má.

"Musím si prostě udržet formu. Teď chodím do fitka, na střelnici mě čeká Brněnský pohár a před odjezdem do Osijeku samozřejmě i tréninkové jednotky," podotkl střelec.

Na střelnici v Osijeku, kde loni vytvořil absolutní světový rekord v kvalifikaci sestřelením všech 125 terčů, bude čelit větší konkurenci než na Kypru při evropském šampionátu. "Přibudou výborní Američané, Kuvajťani, Australané a další jednotlivci. Má se střílet dokonce tři dny, takže to bude velmi náročné," konstatoval Lipták, pro něhož bude světový šampionát prakticky závěrem sezony, neboť finále Světového poháru se letos nestřílí.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články