Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Pekingu byly slavnostně zahájeny paralympijské hry, českou vlajku přivezl parahokejista Krupička

V Pekingu byly slavnostně zahájeny XIII. zimní paralympijské hry. Pochodeň umístil do obří vločky s názvy všech 48 účastnických zemí čtyřnásobný paralympijský vítěz v trojskoku a skoku do dálky Li Tuan. Českou vlajku přivezl na plochu Národního stadionu přezdívaného Ptačí hnízdo dvaačtyřicetiletý hokejista Zdeněk Krupička.

"Těšil jsem se na to hrozně, splnil se mi tak sen a hrozně moc klukům děkuju, protože mi udělali tímto strašně velkou radost," uvedl na webu parahockey.cz Krupička, který startuje už na čtvrté paralympiádě. Zahájení se kromě hráčů zúčastnili i trenéři a další členové realizačního týmu.

Kromě 17 parahokejistů jsou v české výpravě ještě čtyři sjezdaři. Pavel Bambousek, Petr Drahoš a Tomáš Vaverka budou závodit v kategorii tělesně postižených, Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou se představí mezi zrakově handicapovanými.

V čínské metropoli a horských centrech se vedle hokeje a alpského lyžování bude bojovat o medaile také v běžeckém lyžování, biatlonu, snowboardingu a curlingu. Celkem se rozdělí 78 sad, Hry potrvají do 13. března.

Čeští a čs. sportovci získali na dosavadních 12 paralympijských hrách sedm zlatých, deset stříbrných a sedm bronzových medailí. O dosud poslední cenný kov se před 12 lety ve Vancouveru postarala lyžařka Anna Kulíšková v super-G slabozrakých.

Na paralympiádě nakonec kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu nebudou startovat ruští a běloruští sportovci.

IPC jejich účast nejprve povolil s tím, že se v Pekingu představí jako neutrální. Po řadě protestů své původní rozhodnutí změnil a účast Rusům a Bělorusům zakázal.

Ruský paralympijský výbor se proti tomu odvolal k arbitráži CAS, po dohodě s právníky však odvolání stáhl. Na paralympiádě tak bude závodit necelých šest stovek účastníků ze 48 zemí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články