Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V jedenácti letech udivuje na handbiku a sní o paralympiádě. Borská chce být jako Ježek

Je jí jedenáct let a od narození se potýká se silným postižením nohou a páteře. Navzdory svému fyzickému handicapu sportuje a směřuje všechny síly k účasti na paralympijských hrách. Alex Borská věří, že se pod pěti kruhy představí už za čtyři roky.

Je nám líto, video expirovalo.
Borská sní o paralympiádě

Svůj první závod vyhrála dva týdny poté, co poprvé usedla na ručně poháněné kolo. Teď už se pyšní titulem v Českém poháru juniorů. Alex Borská si však klade ty nejvyšší cíle. Ráda by reprezentovala Českou republiku na paralympijských hrách v roce 2024.

"Mamka jednou řekla, že v roce 2024 se jede olympiáda v Paříži. Já jsem se zeptala, jestli se tam bude jezdit na handbiku. Ona řekla, že jo, a od tý doby to tak vzniklo," pronesla o svém snu mladá handbikerka.

Příběh houževnaté sportovkyně zaujal. Platforma We love cycling, skupina osobností a profesionálních závodníků ze světa cyklistiky a Konto Bariéry se spojily, aby Alex pomohly ke splnění jejího snu. Díky jejich sbírce nyní jedenáctiletá cyklistka disponuje moderním handbikem.

"Bylo to úžasný a přišla jsem si jako v nějakém super snu, ze kterého se nechci nikdy probudit," řekla s nadšením teprve jedenáctiletá dívka.

Alex trénuje převážně pod vedením svého otce. Jejím velkým vzorem a mentorem na cestě za snem je také vícenásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek. "Protože už mám větší nadhled, tak bych jí popřál, aby hlavně neztratila lásku k cyklistice, kterou má teď," radí zkušený paralympijský vítěz Ježek.

Mladou handbikerku čeká ještě dlouhá cesta, pokud bude však pokračovat ve vzrůstající výkonnosti, může dosáhnout stejných úspěchů jako její velký vzor Jiří Ježek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články