Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

V Česku by mohla vzniknout mezinárodní paraflorbalová federace. Sýkora žije svým snem

V sedmnácti letech přestal Zbyněk Sýkora po nehodě na motorce hýbat nohama. Už na vozíku se věnoval atletice, ve které reprezentoval Česko i na mistrovství světa. Poslední roky ale nejvíce času věnuje florbalu. Cíle má nemalé: založit v České republice mezinárodní federaci paraflorbalu, která by zastřešovala budoucí mistrovství Evropy a světa a splnila jeden z předpokladů pro případné zařazení tohoto sportu do programu letních paralympijských her.

Paraflorbal
zdroj: Český florbal

Turnajů pro národní týmy florbalistů na vozíku není zatím mnoho. Konají se v Nizozemsku, Švýcarsku a od loňska také ve Francii. Žádné mistrovství Evropy nebo světa však zatím neexistuje.

Sýkora se chopil úkolu s vervou. Informoval se u Mezinárodního paralympijského výboru a hledá cesty, kudy dostat paraflorbal na výsluní největší akce pro handicapované sportovce.

"Je třeba nejdříve vybudovat strukturu," podtrhl Sýkora. "Na mezinárodní úrovni žádnou nemáme. Pořád se my, organizátoři turnajů, mezi sebou domlouváme. K tomu, abychom mohli být v cíli cesty, na paralympiádě, je potřeba splnit vícero kroků," doplnil stále sám aktivní hráč, kapitán českobudějovických štírů.

Je nám líto, video expirovalo.
Sýkora touží založit mezinárodní paraflorbalovou federaci

Ony kroky se snaží koordinovat s florbalovou federací. "Trend je jasný. Snaží se jít cestou sportovních svazů," přiblížil Sýkora, co je podstatné pro paralympijské hnutí. "Silně preferují začlenit se dovnitř či nejúžeji spolupracovat s mezinárodní florbalovou federací," dodal.

Osobně upřednostňuje založení vlastní paraflorbalové federace. "Má to své výhody, hlavně to, že budeme nezávislí," zdůraznil.

V současnosti probíhá fáze příprav. V dubnu se Sýkora chystá na velký mezinárodní turnaj do Švýcarska, kde by chtěl získat pro svůj záměr širší podporu. "Plán je na tomto turnaji udělat valnou hromadu, kde bychom se o tomhle mohli bavit a nastartovat spolupráci. Potom už je to jen otázka legislativy," uvedl Sýkora s tím, že by případná budoucí paraflorbalová federace byla registrována s největší pravděpodobností v Česku.

Cesta až na paralympiádu má však mnoho dalších úskalí a není krátká. "Jsem realista, mě jako hráče se to už asi netýká," podotkl Sýkora, který hraje i v české reprezentaci a vede domácí svaz.

Podmínek pro účast je několik. "Tři ze čtyř kontinentů, mistrovství Evropy a světa několik let po sobě, mít pevně nastavená mezinárodní pravidla, co se týká vozíků...," nastínil Sýkora.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články