Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Tenista Šmédek se stal nejlepším handicapovaným sportovcem roku

Anketu o nejlepšího handicapovaného sportovce roku 2017 opanoval patnáctiletý neslyšící tenista Jaroslav Šmédek, který v létě vyhrál deaflympiádu v tureckém Samsunu. O druhé místo se v hlasování trenérů a svazových funkcionářů podělili lyžařka Tereza Kmochová a plavec Arnošt Petráček, jenž anketu Českého paralympijského výboru vyhrál loni.

Jaroslav Šmédek
zdroj: fotomaly.cz autor: Martin Malý

Šmédek považuje vítězství v anketě za největší úspěch v kariéře. "Cením si toho hodně moc. Nevěřil jsem, že jsem to zrovna já," řekl po vyhlášení.

Talentovaný tenista se narodil s oboustrannou hluchotou a třináct let žije s implantátem, díky němuž slyší alespoň na jedno ucho. Zmíněnou deaflympiádu ovládl bez ztráty setu. Víc turnajů hraje nicméně proti zdravým soupeřům, turnaje neslyšících totiž nejsou tak časté. Jeho vzorem je Rafael Nadal. "Líbí se mi jeho styl. A hlavně to, jak na sobě maká, nic nefláká. Chtěl bych být jako on," svěřil se.

Vedle hlavní kategorie byl Šmédek vyhlášen také objevem a juniorem roku.

Je nám líto, video expirovalo.
Ocenění pro nejlepšího handicapovaného sportovce převzal Šmédek

Další úspěšný rok prožila rovněž neslyšící lyžařka Kmochová. I ona soutěží nejen mezi handicapovanými. Získala dvě zlaté a tři stříbrné medaile na mistrovství světa a mezi zdravými závodníky se podílela na zisku zlaté týmové medaile na univerziádě. Stala se rovněž královnou handicapovaných sportovců hlavního města Prahy.

Loňskému vítězi Petráčkovi tentokrát dělené druhé místo zajistilo zlato na MS v Mexiku na 50 metrů znak. Na této trati navíc v průběhu sezony dvakrát překonal světový rekord. Čtvrté místo v anketě obsadila Lenka Matoušková, která na deaflympiádě vyhrála hod diskem a skončila šestá ve vrhu koulí.

Nejlepším kolektivem byla vyhlášena sledge hokejová reprezentace, jež se chystá na březnovou paralympiádu v Pchjongčchangu. Při absenci ruského týmu může bojovat o bronzovou medaili. Klíčový pro ni bude hned úvodní zápas s domácí Koreou, kde se zřejmě rozhodne o druhém postupujícím do semifinále ze základní skupiny. 

Vedle patnáctičlenného hokejového týmu se na paralympiádě představí jen čeští reprezentanti v alpském lyžování a jejich traséři.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články