Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Skvělý Petráček překonal světový rekord, ale bere "jen" stříbro

Arnošt Petráček, jediný zlatý medailista z paralympijských her v Riu de Janeiro, měl v Tokiu velmi blízko k obhajobě titulu na znakařské padesátce. V dramatickém finiši ale nakonec nestačil na Romana Ždanovaz z Ruska, který stejně jako český reprezentant překonal světový rekord. Petráček za ním zaostal o 27 setin, ostatní soupeři měli za vítězem více než dvousekundovou ztrátu.

Arnošt Petráček na paralympijských hrách v Tokiu
zdroj: REUTERS

Česká výprava oslavuje v japonské metropoli osmou medaili, čímž o jednu předčila zisk z Ria. Na kontě má dvě zlaté, tři stříbrné a tři bronzové medaile – v Brazílii měli Češi bilanci 1-2-4.

Třicetiletý Petráček byl nejprve nejrychlejší v rozplavbách a do finále postoupil v novém paralympijském rekordu 41,75, kterým bez čtyř setin o celou sekundu vylepšil předchozí maximum Mexičana Juana Reyese. Jen o dvě setiny pomalejší byl ale světový rekordman v kategorii S4 Ždanov. V závodě o medaile pak třiadvacetiletý Rus vylepšil vlastní historické maximum o 51 setin.

Petráček, jenž se narodil bez pažních kostí a má vymknuté kolenní klouby, startoval na čtvrté paralympiádě. Při předchozích startech v Tokiu nepostoupil z rozplaveb na 50 metrů motýlek, na kraulařské padesátce si sice bezpečně zajistil účast ve finále, ale v něm byl diskvalifikován.

Do finále polohového závodu na 200 metrů postoupil Tadeáš Strašík a obsadil v něm osmé místo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články