Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pistorius prý vystřelil omylem v restauraci, známý vzal vinu na sebe

Pretoria - Známý jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius prý měsíc před smrtí své přítelkyně zbraň už jednou použil. Měl omylem vystřelit v johannesburské restauraci a poté svého známého Darrena Fresca požádat, aby vzal vinu na sebe. U soudu to řekl profesionální boxer Kevin Lerena, který pomáhal atleta dávat do formy. Boxerova výpověď má prý obžalobě pomoci dokázat, že Pistorius se zbraněmi zacházel lehkovážně.

Oscar Pistorius před soudem
zdroj: ČTK/AP autor: Themba Hadebe, pool

Soudní proces s bývalým paralympijským vítězem, který loni v únoru zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou, se dnes zabýval událostí z ledna loňského roku. Tehdy Pistorius se společností svých přátel v restauraci Tasha v jihoafrickém Johannesburgu zasedl k jednomu stolu. Pistoriusův známý Darren Fresco podle výpovědi Lerena tehdy atletovi podal pod stolem svoji zbraň s tím, že je nabitá. V tu chvíli se ale ozval výstřel a na podlaze se objevila velká díra.

Jelikož se Pistorius obával zájmu médií, požádal Fresca, aby vzal vinu na sebe. "Prosím, nechci kolem sebe žádnou pozornost. Prostě řekni, že jsi to byl ty," zaznělo podle Lerena z Pistoriusových úst.

V úterý v procesu již vypovídala atletova sousedka Michelle Burgerová. I když bydlí téměř 200 metrů od atletova domu, vypověděla, že slyšela hrozné výkřiky Steenkampové, prosby o pomoc a pak i střelbu. Při křížovém výslechu sousedky se Pistorius zhroutil.

Sedmadvacetiletý atlet partnerku usmrtil loni 14. února, když po ní vystřelil skrz dveře, zatímco byla na toaletě. Pistorius odmítá vinu ve všech bodech obžaloby. Steenkampovou si údajně v noci spletl se zlodějem a ze strachu několikrát vystřelil přes zavřené dveře na toaletu. Obžaloba se Pistoriusovi snaží dokázat, že šlo o úkladnou vraždu. Vedle toho je Pistorius obžalován také z nedovoleného ozbrojování.

 

Zdroj
ČT24, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články