Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Petráček v hlasování předstihl Drahonínského a stal se handicapovaným sportovcem roku

Cenu Českého paralympijského výboru vyhrál za minulý rok plavec Arnošt Petráček. Jednatřicetiletý sportovec se stal mistrem světa na 50 metrů znak a v téže disciplíně přidal také triumf na Světovém poháru v Berlíně. Druhý skončil poslední vítěz anket, lukostřelec David Drahonínský.

Vedle změny názvu se také zúžil počet oceněných. Místo dřívějších deseti se v hlavní kategorii vyhlašovala jen sedmička. Za Petráčkem a Drahonínským v ní skončil na třetím místě Adam Peška, jenž úspěšně soutěží v boccii. Paralympijský šampion z Tokia 2021 loni získal bronz na mistrovství světa.

Nejlepším kolektivem roku se stali curleři na vozíku, kteří ovládli světový šampionát skupiny B. Díky tomu postoupili do elitní skupiny MS a přiblížili se účasti na zimních paralympijských hrách v roce 2026.

Je nám líto, video expirovalo.
Arnošt Petráček je novým parasportovcem roku

Objevem roku byla vyhlášena cyklistka Pavlína Vejvodová, která ještě v roce 2014 závodila mezi zdravými. Pak měla autonehodu a k oblíbenému sportu se vrátila na tricyklu mezi handicapovanými sportovci. Loni debutovala na mezinárodní scéně a na Světovém poháru v Ostende z toho bylo třetí místo v časovce a triumf v silničním závodě. Pak získala dvě stříbra na ME.

Český paralympijský výbor rovněž ocenil mimořádný sportovní výkon paratriatlonisty Jana Tománka, který se v náročném závodě v americkém St. George stal potřetí mistrem světa v polovičním Ironmanu.

Do Síně slávy byla in memoriam uvedena Michaela Hubačová, která byla trasérkou lyžařky Anny Peškové (dříve Kulíškové) na paralympiádě v roce 2010 ve Vancouveru. Společně získaly bronz v superobřím slalomu, což je zatím poslední česká medaile ze zimních paralympiád. V Soči 2014 byla Hubačová jako trenérka. K Peškové se vrátila poté, co její parťačka absolvovala mateřskou pauzu. Před pěti lety byly v Pchjongčchangu jedenácté v super-G.

Zvláštní ocenění za přínos parasportu získala novinářka Alice Němcová Tejkalová, která se více než dvacet let věnuje sportu handicapovaných.

Ceny Českého paralympijského výboru za rok 2022:

1. Arnošt Petráček (plavání), 2. David Drahonínský (lukostřelba), 3. Adam Peška (boccia).

Kolektiv roku: Tým curlingu vozíčkářů (Dana Selnekovičová, Martin Tluk, Milan Bartůněk, Radek Musílek, Jana Břinčilová).

Objev roku: Pavlína Vejvodová (cyklistika).

Mimořádný výkon: Jan Tománek (paratriatlon).

Síň slávy (in memoriam): Michaela Hubačová (alpské lyžování).

Přínos parasportu: Alice Němcová Tejkalová.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články