Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ukrajinští paralympionici hrozí bojkotem Her v Soči

Kyjev – Ruská vojska dále obsazují ukrajinský Krym a mezinárodní napětí roste. Evropská unie hrozí Rusku sankcemi, USA pozastavují společné armádní akce s Moskvou a svou troškou do mlýna přispívají i ukrajinští paralympionici. Ti hrozí bojkotem paralympijských her v Soči, které mají být slavnostně zahájeny v pátek. "Chceme mírové řešení. Hostitelská země by měla stáhnout své vojáky z Krymu, než paralympijské hry začnou. Jinak je budeme bojkotovat," řekla agentuře AFP mluvčí Ukrajinského paralympijského výboru Natalia Garačová. 

Olympijský oheň nad Soči
zdroj: ČTK autor: imago sportfotodienst

"Nemáme morální právo podílet se na takových hrách. Pokud Rusko nezastaví násilí na Krymu, nezúčastníme se Her v zemi, která napadla naši zemi," dodala Garačová. Tím, že do Soči nevyšle své sportovce, již dříve pohrozilo Německo. Tamní paralympijský výbor by prý zrušil účast na Hrách v Soči, pokud by spolkové ministerstvo zahraničí vydalo varování pro cestu do dějiště paralympiády, uvádí list The Wall Street Journal

Bojkotovat paralympijské hry bude jistojistě i politická reprezentace Velké Británie, která stejně jako další západní státy obviňuje Moskvu z porušování mezinárodního práva a narušení územní celistvosti Ukrajiny. "Kvůli vážné situaci na Ukrajině si (ministr zahraničí) William Hague a já myslíme, že by bylo nevhodné pro britské ministry, aby se zúčastnili paralympiády v Soči," uvedl britský premiér David Cameron na Twitteru.

Ruská armáda začala obsazovat ukrajinský Krym o víkendu a nyní se zdá být pod kontrolou okupačních jednotek. Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl, že se Rusko svým postupem na Krymu dopustilo "aktu agrese". "Porušilo se něco, co bylo svaté. Hranice státu byly zpochybněny tím, že je překročila vojska a že nějaký parlament nějaké země rozhodne o tom, že jeho vojsko půjde normalizovat situaci do vedlejší země," řekl Zaorálek.

Na paralympiádu se nikdo z českých politiků podle všeho nechystá. Doma zůstanou i zástupci českého ministerstva školství, oficiálně kvůli pracovnímu vytížení a časové zaneprázdněnosti.

Čeští paralympionici už jsou v Soči a bojkot nechystají

V Soči, které je od Krymu vzdálené necelých 500 kilometrů, by mělo o medaile usilovat do 16. března na 1 600 handicapovaných sportovců. Český tým čítá osmnáct sportovců, z toho čtrnáct sledgehokejistů. S trenéry, fyzioterapeuty, servisními techniky, kustody a dalšími členy doprovodu česká výprava zahrnuje celkem 37 členů. Všichni už jsou v místě konání a nikdo z nich své sportovní plány nehodlá měnit.

"Situaci monitorujeme, ale nedošlo to tak daleko, že by někdo akci chtěl opustit nebo bojkotovat. Ve vesnici potkáváme i ukrajinské sportovce a ani oni se zatím nechystají k bojkotu. Naši sportovci se soustředí pouze na svoje sportovní výkony," tvrdil ještě v pondělí vedoucí české paralympijské výpravy Roman Suda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články