Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Zlatá radost s rekordem se změnila v šok. Koulař byl diskvalifikován kvůli pozdnímu příchodu

Vypadalo to na dokonalý scénář. Muhammad Ziyad Zolkefli na paralympijských hrách v Tokiu v soutěži koulařů kategorie F20 pro sportovce s mentálním postižením dvakrát vylepšil vlastní světový rekord až na 17,94 metru, čímž by suverénně obhájil zlatou medaili. Vítězná euforie se však změnila v šok, jelikož po protestu ukrajinského týmu o nejcennější kov přišel. Za vše může pozdní příchod malajského reprezentanta.

Muhammad Ziyad Zolkefli
zdroj: ČTK/ZUMA/OIS

Do svolavatelny totiž přišel tři minuty po stanoveném čase. Stejně dopadli ještě další dva koulaři z Austrálie a Ekvádoru, u kterých je ve výsledkové listině stejně jako u Zolkefliho uvedeno, že nestartovali.

Po diskvalifikaci malajského favorita vyhrál Ukrajinec Maksym Koval v novém světovém rekordu 17,34 před krajanem Olexandrem Jarovým.

Verdikt rozhodčích vyvolal řadu nesouhlasných reakcí, na Twitteru ho kritizoval i malajský ministr sportu Khairy Jamaluddin, který ho označil za hanebnost. "Naprostá ostuda, která jde proti duchu paralympiády. Pokud nebyli včas ve svolavatelně, neměli jste jim v první řadě dovolit soutěžit. Ukradená zlatá medaile a světový rekord," napsal.

Mluvčí Mezinárodního paralympijského výboru Craig Spence se však za rozhodčí postavil. Diskvalifikovaní vrhači neuspěli ani s obhajobou, že hlášení neslyšeli nebo mu nerozuměli. "Je mi líto. Pravidla jsou pravidla," uvedl.

Na adresu Ukrajinců se snesla na sociálních sítích řada urážek. "Sledujeme to. Nebyla to chyba Ukrajinců, ten Malajec přišel pozdě. Jiní tam byli o pět minut dříve," uvedl mluvčí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články