Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kuželkář Enge v dešti na medaili nedosáhl. Cyklistka Jansenová vyhrála zlato po 33 letech

Na paralympijských hrách se dařilo českým sportovcům, kteří získali hned tři medaile. Kuželkář Michal Enge nářadí poslal na úroveň 26,75 m a skončil ve finále sedmý. V dálce zvítězil německý suverén Markus Rehm. Cyklistka Jennette Jansenová vyhrála silniční závod a má zlatou medaili, kterou navázala na svůj 33 let starý úspěch ze Soulu.

Markus Rehm
zdroj: ČTK/AP autor: Takehiko Suzuki

Jansenová vyhrála znovu po třech dekádách

Nizozemka Jennette Jansenová se znovu po 33 letech stala paralympijskou vítězkou. V Tokiu vyhrála silniční cyklistický závod na handbiku a v třiapadesáti letech navázala na soulské hry z roku 1988, kde třikrát triumfovala v atletických disciplínách.

Všestranná sportovkyně, jež se narodila s nevyvinutými dolními končetinami a v devíti letech podstoupila jejich amputaci, má ve sbírce paralympijských úspěchů už deset medailí ze tří různých odvětví. Vedle cyklistických a atletických úspěchů byla v roce 1996 v Atlantě také členkou stříbrného týmu basketbalistek na vozíku. Z Barcelony 1992 má dvě atletická stříbra a bronz, minule v Riu už jako handbikerka skončila třetí v silničním závodě a tokijskému triumfu předcházel ještě úterní bronz v časovce.

Je nám líto, video expirovalo.
Jansenová navázala v Tokiu na Soul

"Včera jsem byla hrozně z bronzu zklamaná, ale pořád jsem zůstala hladová po zlatu," řekla po vítězném závodě, ve kterém šesté místo obsadila česká reprezentantka Kateřina Antošová. "Miluju sport a ukazuje se, že na to pořád mám, i když přijde okamžik, kdy mě mladší generace předstihne. Jednou na to dojde, ale do té doby si to budu užívat," dodala Jansenová.

Třiatřicetiletý časový odstup mezi první a poslední zlatou medailí znamená i díky ročnímu odkladu tokijské paralympiády kvůli pandemii koronaviru nový rekord. Dosud jej držel švédský sportovní střelec Jonas Jacobsson, který od Her v Arnhemu 1980 po paralymiádu v Londýně 2012 nastřádal sedmnáct zlatých a celkem třicet medailí.

Šesté místo v silničním závodě obsadila handbikerka Kateřina Antošová. Plavec Jonáš Kešnar obsadil páté místo ve finále polohového závodu na 200 metrů, jeho kolegyně Vendula Dušková byla sedmá na prsařské stovce. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články