Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Česká výprava sedmou medailí vyrovnala Rio. Luxová získala bronz ve vrhu koulí

Sbírka českých medailí na paralympijských hrách v Tokiu už čítá sedm cenných kovů, čímž výprava vyrovnala bilanci z předchozích Her v Riu de Janeiro. Poslední cenný kov přidala Anna Luxová, jež obsadila třetí místo ve vrhu koulí.

Anna Luxová
zdroj: Facebook Paralympijský tým ČR

Luxová, která v Japonsku neuspěla v rozbězích na 100 metrů, ve finále soutěže koulařek kategorie F35 zaznamenala výkon 8,60 metru. Třetí místo udržela o jediný centimetr před Dilafruzchon Achmatchonovovou z Uzbekistánu.

"Pořád jsem čekala na to, až mě soupeřka z Uzbekistánu přehodí, ale to se naštěstí nestalo. Pak na mě trenérka hodila vlajku a pamatuji si jen ohromnou radost," uvedla Luxová na webu Českého paralympijského výboru. Stejně jako ostatní atleti se musela vedle soupeřek vypořádat i se silným větrem a deštěm. "Počasí nebylo vůbec ideální. Celý můj pobyt v Tokiu bylo krásně, sluníčko, teplo a dnes taková hrůza... Několik mých soupeřek se zranilo, tomu jsem se hlavně chtěla vyvarovat," řekla.

Čtyřiadvacetiletá česká reprezentantka s dětskou mozkovou obrnou nestačila pouze na stříbrnou Marivanu Oliveirovou z Brazílie (9,15 m) a Mariju Pomazanovou z Ukrajiny, která si zlato zajistila výkonem 12,24 metru.

Česká výprava díky Luxové získal v Tokiu třetí bronzovou medaili. Na kontě má také dvě stříbra a dvě zlata, o která se postarali lukostřelec David Drahonínský a Adam Peška, jenž vyhrál turnaj v boccii.

Češi sedmi medailemi vyrovnali výsledek z předchozích Her v Riu de Janeiro v roce 2016. Jejich maximem je 43 cenných kovů z olympiády v Sydney v roce 2000.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články