Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Česká paralympijská výprava se rozšířila na třicet sportovců. Vlajku ponesou Datinská a Petráček

Necelé tři týdny po skončení olympiády budou dnes v Tokiu slavnostně zahájeny XVI. Paralympijské hry. O medaile bude do 5. září bojovat přes 4500 sportovců ze 163 zemí. V programu je celkem 540 disciplín v 22 sportech. Česká výprava čítá 30 sportovců, nejméně v samostatné historii a naštěstí se jí zatím vyhýbají covidové starosti. Slavnostní zahájení Paralympijských her sledujte živě dnes od 13:00 na programu ČT sport.

Olympijské symboly vystřídaly v Tokiu paralympijské
zdroj: ČTK/ZUMA autor: James Matsumoto

Před pěti lety v Riu de Janeiro získali Češi jednu zlatou, dvě stříbrné a čtyři bronzové medaile. O zlato se postaral plavec Arnošt Petráček, který bude při slavnostním zahájení českým vlajkonošem. Spolu s ním ponese vlajku atletka Eva Datinská, jež má ve sbírce čtyři bronzové medaile ve vrhu koulí.

"Eva je dlouholetá vynikající reprezentantka a ponese vlajku společně s Arnoštem, vítězem z Ria. Už mu to přizpůsobili, aby mohl mít vlajku na vozíku, a bylo to v pořádku. Oba jsou potěšeni, že byli zvoleni a byli zvoleni všemi sportovci, takže si myslíme, že je to fér," říká vedoucí výpravy Lenka Matošková.

V týmu jsou další matadoři atlet Aleš Kisý, plavec Miroslav Smrčka, či lukostřelec David Drahonínský. Nejpočetnější část výpravy tvoří handicapovaní atleti a plavci, kterých bude po šesti. Zastoupení mají Češi celkem v osmi sportech.

Lukostřelce Drahonínského a Šárku Musilovou doplní i dva reprezentanti, kteří se do Tokia dostali na poslední chvíli na divokou kartu. Tereza Brandtlová a Václav Košťál tak rozšířili český počet na 30 členů.

Paralympijské hry se budou stejně jako nedávné Olympijské hry odehrávat před prázdnými tribunami. Jedinou výjimku budou během paralympiády představovat školáci, kteří budou moci v omezeném počtu na některé soutěže. Pořadatelé také vyzvali veřejnost, aby nechodila na závody odehrávající se na silnicích.

"Jsme tady v paralympijské vesnici, v takové bublině. Sportovci smí jen na sportoviště a zpět oficiální dopravou. Situace se sice zhoršuje, ale ve vesnici je minimální výskyt koronaviru. Byly nějaké odchyty na letišti, ale to se bohudík netýkalo naší výpravy," dodává Matošková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články