Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Spor v paralympijském hnutí odnesli plavci, nepojedou na MS

Praha - Ani konečně rozhodnutí soudu po pětiletém sváru neukončilo bitvu mezi Českým paralympijským výborem (ČPV) a Českým svazem tělesně postižených sportovců (ČSTPS). Zástupci ČPV odmítli nominovat dva plavce z ČSTPS na mistrovství světa, které v Eindhovenu začne v neděli 15. srpna. Na vrcholný podnik paralympijských plavců tak nemohou Vojtěch Franěk a Kateřina Lišková, která měla šanci na medaili.

ČPV byl v dubnu po rozsudku Městského soudu v Praze nucen uznat, že ČSTPS je jeho součástí, ale k zakopání válečné sekery to nepomohlo. Grémium ČPV vyzvalo ČSTPS, aby zpětně uhradil členské příspěvky za pět let trvání sporu; požadovalo téměř pět milionů korun, ačkoli celou dobu ČSTPS nepovažovalo za svého člena a neuvolnilo mu žádné dotace. Na základě nezaplacení poplatků pak ČSTPS ze svých řad vyloučilo. Předseda ČSTPS Jan Nevrkla se nechal slyšet, že se bude opět právně bránit.

Na dlouhý spor, vyhrocený kvůli osobní nevraživosti Nevrkly a předsedy ČPV Františka Janoucha, nyní doplatili Franěk a Lišková. Ta je přitom ve světovém žebříčku druhá na 200 metrů volný způsob a čtvrtá na 50 metrů znak a měla by tudíž reálnou šanci bojovat na MS o medaili. Franěk má podle papírových předpokladů šanci na finále. Oba plavci podle ČSTPS potvrdili aktuální výkonnost na červnovém domácím mistrovství a na mezinárodním mistrovství Německa v Berlíně.


"Český paralympijský výbor má tedy přesnou představu o jejich výkonnosti a jediným důvodem jejich nenominace je členství těchto plavců v Českém svazu tělesně postižených sportovců, který se Český paralympijský výbor snaží svými kroky zlikvidovat," řekl Nevrkla. "Plavci jsou připraveni, mohli by rozšířit řady medailistů či finalistů, ale ČPV o to nestojí," posteskl si.

Podle zástupce ČPV je skutečně jediným důvodem spor. "Ano, problémem je to, že oba plavci nejsou členy ČPV," řekl ČTK tiskový mluvčí Pavel Lukeš. ČPV jako důvod vyloučení ČSTPS ze svých struktur uvedl neplacení členství za pět let. Za tyto roky ČPV neplatil ČSTPS ani korunu ze svého rozpočtu, na což by měl jako člen nárok.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články