Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

S výpravou parahokejistů neodcestuje neočkovaný trenér Bříza. Jeho roli zastane Novotný

V nominaci parahokejové reprezentace na paralympijské hry v Pekingu je sedmnáct hráčů. Národní tým odletí do Číny 24. února, ve výpravě však bude scházet hlavní trenér Jiří Bříza, který odmítá očkování proti koronaviru. Roli kouče bude na turnaji, který se bude hrát v první polovině března, zastávat jeden z asistentů Jakub Novotný.

Na boje pod pěti kruhy se těší dva brankáři, pět obránců a deset útočníků. V týmu je několik nováčků. Kapitánem bude zadák Pavel Kubeš. O olympijskou účast naopak přišel kvůli zranění David Motyčka, jehož čeká pravděpodobně i operace.

Mužstvo se bude muset dočasně obejít bez dlouholetého kouče Břízy. "Nejsem očkovaný, a kvůli tomu do Pekingu nepojedu. Jde o mé osobní rozhodnutí, zkrátka to tak cítím. Je mi to moc líto, že kvůli tomu nebudu s týmem na olympiádě, ale bylo to silnější. Chod mužstva to však nijak neohrozí, s touto variantou jsme pracovali dlouhodobě," uvedl Bříza na tiskové konferenci v Poděbradech.

"Pojedeme dál v zajetých kolejích. Pro mě je to větší zodpovědnost, ale s Jirkou budeme neustále v kontaktu. Uvidí zápasy v televizi a budeme vše konzultovat. Pro nás se nic moc nezměnilo. Máme dlouhodobě zavedený systém, Jirka nás vždy nechal mluvit směrem k týmu," řekl Novotný.

Pátý tým loňského světového šampionátu v Ostravě čekají ve skupině duely proti Itálii, Číně a Slovensku. Silnější druhou skupinu tvoří USA, Kanada, Rusko a Jižní Korea. Právě s Koreou a Kanaďany se Češi utkají v přípravných zápasech. "Ještě nevíme, za jakých podmínek se ty zápasy odehrají," uvedl Novotný. Pozici jeho asistenta zastane Jan Szturc.

Také parahokejistům komplikuje přípravu koronavirus. "Bohužel, v našem týmu není tolik hráčů, jak je tomu ve zdravém hokeji, takže si nemůžeme dovolit, aby nám někdo z týmu vypadl. Fungujeme proto maximálně obezřetně a při jakémkoliv náznaku zůstávají hráči doma. Někteří kluci si covidem v posledních dvou–třech týdnech prošli," řekl Novotný.

Nominace parahokejové reprezentace ČR na paralympijské hry v Pekingu (4.-13. března):

Brankáři: Martin Kudela, Michal Vápenka.

Obránci: Pavel Doležal, Pavel Kubeš, Jiří Raul, Karel Wágner, Radek Zelinka.

Útočníci: Jan Frolík, Michal Geier, Zdeněk Hábl, Václav Hečko, Zdeněk Krupička, Miroslav Novotný, Alex Ohar, David Palát, Patrik Sedláček, Filip Veselý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články