Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Paralympijské hry jsou minulostí, Češi ani po 12 letech čekání na medaili neukončili

Zimní paralympijské hry konané ve stínu války na Ukrajině slavnostním ceremoniálem oficiálně skončily tuto neděli. Čeští handicapovaní sportovci ani v Pekingu neukončili čekání na první medaili od roku 2010.

V poslední den soutěží se z české výpravy představili alpští lyžaři. Nejlepší umístění zaznamenal zrakově postižený Patrik Hetmer, jenž ve slalomu obsadil desátou pozici. Právě devětatřicetiletý Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou se šestým místem v obřím slalomu postaral o nejlepší český individuální výsledek na paralympiádě, stejnou příčku obsadili parahokejisté.

Poslední českou medaili na paralympiádě před 12 lety ve Vancouveru získala lyžařka Anna Kulíšková v superobřím slalomu slabozrakých.

Závěrečným ceremoniálem skončilo téměř nepřetržitých šest týdnů mezinárodního sportu v Číně, které odstartovalo 4. února zahájením olympijských her. Oba sportovní svátky doprovázela přísná bezpečnostní opatření kvůli koronavirové pandemii a paralympiáda byla následně ve stínu vpádu ruských vojsk na Ukrajinu.

Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) původně povolil start sportovců Ruska a jeho spojence Běloruska pod neutrální vlajkou, po řadě protestů ale své rozhodnutí změnil a 71 Rusů a 12 Bělorusů z Her vyloučil.

"Odlišnosti nás nerozdělí. Díky jednotě máme naději. Naději na inkluzi, naději na harmonii a především naději na mír. Lidstvo chce žít ve světě, kde zvítězí dialog," řekl při slavnostním zakončení prezident IPC Andrew Parsons.

Medailové pořadí zemí ovládla jasně domácí Čína s 61 cennými kovy (18+20+23) před Ukrajinou (11+10+8) a Kanadou (8+6+11). Příští zimní paralympiáda se uskuteční v roce 2026 v Miláně a Cortině d'Ampezzo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články