Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mezinárodní paralympijský výbor změnil verdikt, Rusové a Bělorusové na Hrách nebudou

Rusové a Bělorusové se nakonec paralympiády v Pekingu nezúčastní. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) původní rozhodnutí po řadě protestů změnil. Rusko se proti tomu odvolalo k arbitráži CAS, která podle ministra sportu Olega Matycina rozhodne ještě před startem Her. Přímý přenos slavnostního zahájení sledujte v pátek od 12:55 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Paralympionik Hou Bin s pochodní v Pekingu
zdroj: Xinhua autor: Xia Yifang

IPC ve středu účast Rusů a Bělorusů na Hrách nejprve povolil s tím, že se v Pekingu představí jako neutrální sportovci. Zdůvodnil to tím, že k tvrdšímu trestu s ohledem na pravidla sáhnout nemůže.

Proti verdiktu se ale ostře ohradila řada sportovních organizací i států a IPC v prohlášení na svém webu účast ruských a běloruských sportovců na paralympiádě, která začne v pátek, zakázal.

"Když jsme včera rozhodli, brali jsme v potaz dlouhodobé zdraví a přežití paralympijského hnutí. Nicméně celá situace se rychle vystupňovala a těsně před startem Her jsme se dostali do nemožné pozice," uvedl šéf IPC Andrew Parsons.

Připomněl také, že IPC při středečním verdiktu zdůraznil, že o možném vyloučení Ruska a Běloruska se mělo hlasovat na mimořádné valné hromadě. "Včera jsme řekli, že budeme naslouchat, a to jsme také udělali." 

"V posledních dvanácti hodinách se s námi spojila řada členů a zcela jasně nám dali najevo – a já si jejich otevřenosti vážím – že když nezměníme názor, tak budou paralympiádu bojkotovat," přidal Parsons.

IPC proto rozhodnutí změnil a účast Rusům a Bělorusům zakázal. "Dotkne se to 83 sportovců, ale kdybychom je v Pekingu nechali startovat, mnohem víc by jich Hry bojkotovalo, a to by mělo mnohem horší dopad," konstatoval.

K zákazu výbor sáhl mimo jiné i kvůli obavám o bezpečnost účastníků kvůli vyhrocené atmosféře v olympijské vesnici. "Na Hry přišla válka. Nemáme konkrétní příklady agrese ve vesnici, ale nálada v ní neměla daleko k výbuchu," vysvětlil Parsons.  

Ruským a běloruským paralympijským reprezentantům se předseda IPC za vyloučení omluvil. "Je mi to opravdu velmi líto, ale vaše vlády porušily olympijské příměří. Vy jste pouze oběti jejich rozhodnutí." 

Rusko se proti vyloučení odvolalo k arbitráži CAS. Agentuře TASS to řekl ministr Matycin s tím, že verdikt IPC je hrubým porušením práv sportovců a manipulací s olympijskou chartou a lidskými právy k dosažení politických cílů.

"Naši paralympijští sportovci neudělali nic, co by mohlo být vyloženo jako podpora současných politických komplikací," citovala ještě před odvoláním agentura AP prohlášení ruského paralympijského výboru. "Je to ostuda," komentoval rozhodnutí mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Parsons odvolání k arbitráži očekával. "Ale jsem přesvědčen, že na základě všech dostupných důkazů jsme rozhodli správně," dodal předseda IPC.

Vyloučení naopak vedle ukrajinských představitelů ocenili také zástupci řady dalších zemí. "Správné rozhodnutí, učiněné proti zemi, která začala válku," uvedl šéf ukrajinského paralympijského výboru Valerij Suškevič.

"Rusko s podporou Běloruska násilně porušilo mezinárodní právo a napadlo jiný stát. Za takové situace je nepředstavitelné, že by se ruští, běloruští a ukrajinští sportovci na Hrách potkali," citovala agentura Reuters prohlášení polského výboru.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články