Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

V Paříži skončily paralympijské hry, českou vlajku nesl trojnásobný medailista Kratochvíl

V Paříži skončily XVII. paralympijské hry. Po jedenácti soutěžních dnech je uzavřel tradiční slavnostní ceremoniál na Stade de France, při kterém pořadatelé předali pomyslnou štafetu americkým kolegům z Los Angeles. Předseda Mezinárodního paralympijského výboru Andrew Parsons v závěrečném projevu označil pařížské hry za nejvelkolepější v historii. Vlajku českého týmu přinesl na deštěm zkrápěnou plochu stadionu trojnásobný medailista David Kratochvíl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Paralympiáda vyvrcholila závěrečným ceremoniálem

"Je to super pocit. Být vlajkonošem české výpravy na paralympiádě je čest. Strašně se na to těším, bude to další skvělá zkušenost. Zasloužili by si to všichni ostatní čeští sportovci, ale jsem strašně šťastný, že to můžu být zrovna já," uvedl Kratochvíl.

Role vlajkonoše se šestnáctiletý nevidomý plavec ujal jako nejúspěšnější sportovec výpravy. V Paříži proměnil v medaili polovinu svých startů. Získal kompletní sbírku a od druhého bronzu jej v sobotu dělila jediná setina.

Čeští sportovci vybojovali na paralympiádě osm medailí – jednu zlatou, čtyři stříbrné a tři bronzové. Vedle Kratochvíla se o ně postarali stolní tenista Tomáš Suchánek, lukostřelci Šárka Pultar Musilová, David Drahonínský a Tereza Brandtlová a plavec Arnošt Petráček. V hodnocení zemí Česko obsadilo 53. místo.

Maročanka Fatima Ezzahra El Idrissiová v kategorii T12 zaběhla časem 2:48:36 nový světový maratonský rekord. V mužském závodě zvítězil Wajdi Boukhili z Tuniska. Kategorii T54 ovládli Švýcaři Marcel Hug a Catherine Debrunnerová.

V ženském basketbalu na vozíku získaly bronz hráčky Číny, které porazily v medailovém boji Kanadu 65:43. Zlaté medaile získaly Nizozemky, ve finále porazily Američanky 63:49.

Nejúspěšnější výpravou byli s 220 cennými kovy (94–76–50) Číňané. Pořadí národů na letních Hrách ovládli pošesté za sebou a měli ve svém středu i nejdekorovanější sportovkyni pařížské paralympiády plavkyni Ťiang Jü-jen, sedminásobnou zlatou medailistku. Celkem se v Paříži rozdělilo 549 sad medailí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články