Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Suchánek získal pro Česko sedmou medaili. Odvedl jsem dobrou práci, hlásil šťastný medailista

Jiří Suchánek dosáhl na paralympijských hrách v Paříži na životní úspěch. Český stolní tenista přidal k bronzům z Ria de Janeiro a Tokia stříbro, když ve finále kategorie MS2 podlehl Polákovi Rafalu Czuperovi 1:3 na sety. Českou sbírku v Paříži rozšířil dvaačtyřicetiletý vozíčkář o sedmou medaili. Majitel tří paralympijských medailí David Kratochvíl doplaval na stovce prsa pátý. Ve stejné disciplíně obsadila Vendula Dušková sedmé místo. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Jiří Suchánek
zdroj: Český paralympijský tým autor: Barbora Reichová

Suchánek začal souboj o pařížské zlato prohraným setem 6:11, ale pak Czupera zdolal 11:8. Další dvě sady však opět patřily polskému paralympionikovi v poměru 11:8 a 11:6.

"Jsem spokojený, že jsem došel tak daleko. Odvedl jsem dobrou práci, kvůli které jsem sem přijel," řekl České televizi.

Kratochvíl na náročné stovce prsa bojoval od začátku do konce, ale medailové pozice byly vzdálené. "Užil jsem si to megamoc. Šel jsem na rozplavání a říkal jsem si, že to budou bomby," pochvaloval si český paraplavec, který si časem 1:16,45 výrazně vylepšil své osobní maximum na této trati.

Šestnáctiletý reprezentant zopakoval umístění z kraulařské padesátky, na hrách dosud vyhrál 400 metrů volný způsob, druhý byl na znakařské stovce a třetí v polohovce na 200 metrů. V pátek jej ještě čeká závod na 100 metrů motýlek.

S kompletní medailovou sbírkou se mu plave lehčeji, byť bere každý závod jako novou výzvu. "Plave se mi líp, mám v hlavě, že už mám tři medaile," přiznal v rozhovoru pro ČT sport Kratochvíl.

Dušková ve finále prsařské stovky zopakovala sedmé místo z Tokia. V Paříži v závěrečném třetím startu v individuální disciplíně vylepšila osmou příčku ze závodu na 400 metrů kraul. Ve finále česká vozíčkářka nebyla jen na polohové dvoustovce (11.).

Na Stade de France se předvedla v dobrém světle koulařka a česká vlajkonoška Anna Luxová. Výkonem 8,99 metru zaznamenala osobní rekord, stačilo to ale jen na čtvrté místo.

Na stupně vítězů by musela Luxová v dešti poslat kouli o 45 centimetrů dále. Před třemi lety na Hrách v Tokiu byla Luxová v kategorii F35 třetí výkonem 8,60. 

"Chtěla jsem pokořit aspoň devítku. Cokoliv za devět (metrů) by bylo skvělé, ale to se mi nepovedlo, chyběl mi cenťák," hodnotila.

Závod, který provázelo nepříznivé počasí, označila za jeden ze svých nejtěžších. "Myslím, že jsem si s ním poradila skvěle," dodala tělesně handicapovaná atletka.

Handbikerka Kateřina Antošová obsadila 13. místo ve sloučené kategorii H1-4, čtvrtý paracyklista ze středeční časovky Patrik Jahoda do silničního závodu nenastoupil.

Česká výprava má v Paříži zatím jedno zlato, čtyři stříbra a dva bronzy. Vedle Suchánka a Kratochvíla se o zbývající postarali lukostřelci Šárka Pultar Musilová, David Drahonínský a Tereza Brandtlová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články