Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Suchánek je po skvělém výkonu ve finále. Cyklisté sahali po stupních vítězů

Výtečné zprávy z Paříže. Jiří Suchánek mezi stolními tenisty postoupil do finále, když domácího Fabiena Lamiraulta porazil 3:1 na sety. Paracyklisté mezitím vybojovali dvě čtvrtá místa v časovce. Po medaili sahala zejména Pavlína Vejvodová ve sloučené kategorii tricyklistek T1-T2, ale připravil ji o ni technický problém. Těsně pod stupni vítězů skončil podobně jako v Tokiu i handbiker Patrik Jahoda. Plavkyně Vendula Dušková dohmátla osmá ve finále na 400 m volný způsob kategorie S8. Michal Enge byl v hodu kuželkou devátý.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr semifinále Lamirault – Suchánek

Jiří Suchánek je v paralympijském finále poprvé v kariéře. "Nevím, co říct. Těšil jsem se na ten zápas, byl jsem na tom psychicky dobře. Porazit takového soupeře na jeho domácí půdě... Celý se třesu a nevím, co dělat," hodnotil Suchánek pro ČT sport.

Suchánek už měl před semifinále s Lamiraultem jistý minimálně bronz, ale po výhře 11:9, 6:11, 11:9 a 12:10 si zajistil poslední duel turnaje. "Byl jsem dobrý v hlavě, těšil jsem se kvůli mým i francouzským fanouškům. Devět let jsem ho neporazil, až v březnu v Itálii a teď znova na domácí půdě," řekl.

Finále jej čeká ve čtvrtek od 13 hodin. Z paralympijského turnaje má Suchánek mezi jednotlivci bronz z Ria, stejně cenný kov přidal v týmové soutěži v Tokiu po boku Petra Svatoše.

Po další medaili sahala Pavlína Vejvodová ve sloučené kategorii tricyklistek T1-T2, ale připravil ji o ni technický problém těsně před koncem. V závěrečné rovince několik desítek metrů před cílem nemohla pětatřicetiletá loňská mistryně světa nějakou dobu šlapat, protože jí "vycvakla" bota z pedálu. V cíli 14,2 kilometru dlouhého závodu měla spasticky handicapovaná sportovkyně nakonec na třetí místo ztrátu 1,65 sekundy. Na mezičase před polovinou trati byla druhá.

"Nějakou záhadou se mi povedlo vyrvat nohu z pedálu. Zpátky jsem se nakopla až těsně před cílem a nemohla se pořádně soustředit. Naštve to, přitom jsem si říkala, že se mi celý závod jede dobře," citoval zklamanou závodnici server sport.cz.

Těsně pod stupni vítězů skončil také handbiker Patrik Jahoda, který zopakoval v kategorii H1 čtvrté místo z Tokia. Za bronzem zaostal o minutu a tři čtvrtě. Medaile z velké akce mu o jednu pozici unikla opakovaně, "bramborové" umístění vybojoval celkem osmkrát i na mistrovství světa. "Začínám být trošku král bramborových lidí, ale líp to prostě nešlo zajet," řekl České televizi Jahoda.

V závodě handbikerek ve sloučené kategorii H1-H3 obsadila sedmé místo devětapadesátiletá Kateřina Antošová, jež startovala den po nehodě na mokré trati v tréninku, při níž si zlomil nohu její manžel. "Jela jsem i za něj. Bylo to jeho přání, abych jela, a pomohlo mi, že jsem věděla, že mi drží v nemocnici palce," řekla. Tricyklista Jindřich Mašín skončil devátý v kategorii T1-T2.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále na 400 m volný způsob kategorie S8 s Vendulou Duškovou

Vendula Dušková finišovala na osmém místě ve finále na 400 m volný způsob kategorie S8. "Čekala jsem od sebe možná trochu víc," líčila pro Českou televizi. "Poslala jsem to tam a nedodržela jsem taktiku. Ale konec byl už, doufám, dobrý. Atmosféra je tu úžasná, je jedno, jestli jde o rozplavby nebo finále. I podpora našeho týmu je slyšet," dodala plavkyně z Karlových Varů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články