Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Na paralympiádu budu vzpomínat celý život, říká Kratochvíl. A teď už do školy

David Kratochvíl coby vlajkonoš z českého pohledu uzavřel letošní letní paralympijské hry. V Paříži získal tři medaile – zlatou, stříbrnou a bronzovou. Jak silný to byl pro šestnáctiletého nevidomého plavce zážitek? A co jej čeká po návratu do Česka?

Kratochvíl byl vlajkonošem na závěrečném ceremoniálu. "Atmosféra tam byla neuvěřitelná, bylo tam osmdesát tisíc lidí. Moc jsem si to užil," popsal pro Českou televizi. Rodák z Tachovska získal v Paříži kompletní sbírku medailí, o jednu další navíc přišel nejtěsnějším možným rozdílem jediné setiny vteřiny.

V Paříži měl hodně napilno. "Únava už na mě trochu dolehla a těším se, až se pořádně vyspím. Ale budu na to vzpomínat celý život," řekl šestnáctiletý nevidomý plavec. "Těším se, až to v Tachově oslavíme se všemi místními, kteří mě podporovali," usmál se trojnásobný medailista a dodal: "V pondělí ale už samozřejmě taky musím do školy."

Popsal i svou tréninkovou rutinu. "Před paralympiádou jsem měl šest tréninků týdně, dva ranní a čtyři odpolední. Většinou jsem stával v pět, abych byl v šest na bazénu. Hned po škole jsem jel taky do bazénu. Školu jsem měl olemovanou tréninky, ale byl jsem za to rád," dodal český paralympionik.

Česká výprava si z Paříže odváží osm medailí. "Je to krásné, měli jsme radost z každé. Domů jedeme spokojení," hodnotí zástupkyně vedoucí paralympijské výpravy Lenka Matošková. Kromě Kratochvíla, který jako jediný dokázal získat zlatou medaili, uspěli i lukostřelci nebo stolní tenista Jiří Suchánek. Matošková připomněla i čtvrtá místa cyklistů Patrika Jahody a Pavlíny Vejvodové. 

Zdroj
ČT24, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články