Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Kratochvíl v Paříži zkompletoval medailovou sbírku, Suchánek má jistý minimálně bronz

Český paralympijský tým se může těšit z dalších dvou medailí. Šestnáctiletý plavec David Kratochvíl přidal ke zlatu a stříbru bronz na dvousetmetrové polohovce. Minimálně cenný kov stejné hodnoty má jistý také stolní tenista Jiří Suchánek, který postoupil do semifinále. Paralympijský program má za sebou v Paříži také dopolední atletický blok. Česká rekordmanka Miroslava Obrová skončila jedenáctá v oštěpařské kategorii F56. Sprinterka Tereza Jakschová doběhla ve svém rozběhu na 100 m sedmá a nepostoupila. Přímé přenosy z paralympijských her sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

David Kratochvíl na dvousetmetrové polohovce
zdroj: Český paralympijský tým

Kratochvíl načal svou doplňkovou trať s chutí, v prsařské části sice na čelo ztratil, ale bronzovou medaili si pohlídal s přehledem. Vyhrál světový rekordman Rogier Dorsman z Nizozemska před Ukrajincem Danylem Čufarovem.

"Je to boží. Říkal jsem to v neděli ze srandy, dáme tam bronz z vedlejší disciplíny. Je to hustý mít kompletní sadu. Jsem ohromně spokojený a šťastný," prohlásil v rozhovoru pro ČT bezprostředně po bronzovém závodu.

"Motýl, znak supr, nepovedla se obrátka, tam jsem se zastavil, to mě mrzelo. Pak přišla prsa, ty nesnáším. Kraul jsem se snažil ze všech sil, trochu jsem si i zařval," popsal průběh polohovky Kratochvíl.

Miroslava Obrová, která kromě oštěpu drží domácí maxima i v disku a v kouli, předvedla v pařížském finále nejdelší pokus do vzdálenosti 15 metrů a 77 centimetrů. V celkovém součtu to české debutantce na paralympijských hrách stačilo na jedenácté místo.

Zvítězila Diana Dadziteová z Lotyšska, která téměř pokořila pětadvacetimetrovou hranici (24,99 m). "Moc se mi to nepovedlo, s výkonem spokojená nejsem. Určitě to umím lépe," hodnotila česká paralympionička. "Bylo hodně vidět, jaký je rozdíl mezi hobíky a profíky. Výkony byly úplně rozhozené," dodala Obrová. 

Na třetí paralympiádě po sobě získá cenný kov Jiří Suchánek. Stolní tenista už o medaili po svém postupu do semifinále nemůže přijít.

"Třesu se štěstím, zase jsem to dokázal, je to krása," řekl Suchánek. Ambice má vysoké, s bronzem se spokojit nechce. "Udělal jsem medaili, s tím jsem do Paříže jel. Do semifinále tak můžu jít s čistší hlavou a o finále se poperu," dodal.  

Dvaačtyřicetiletý reprezentant uspěl v roce 2016 v Riu, kde získal bronz mezi jednotlivci, a také opět let později v Tokiu – tam bral rovněž bronz v týmové soutěži po boku krajana Petra Svatoše.

Zdroj
ČT sport, Český paralympijský tým

Hlavní zprávy

Nejčtenější články