Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dlouholetý spor v paralympijském hnutí zřejmě končí

Praha - Vleklý spor v českém paralympijském hnutí je zřejmě po osmi letech zažehnán. Handicapovaní sportovci v tomto týdnu podepsali společnou dohodu, díky níž by se Český paralympijský výbor (ČPV) měl opět stát právoplatným členem Mezinárodního paralympijského výboru (IPC). Neměla by tak být ohrožena účast českých postižených sportovců na paralympiádě v Londýně.

Paralympionici
zdroj: ČT24

Memorandum o porozumění podepsali zástupci ČPV, Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS) a České asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Na smlouvě jsou podpisy výkonné předsedkyně ČPV Alena Erlebachové, předsedy ČPV Vojtěcha Volejníka, předsedy ČATHS Jaroslava Křečka a předsedkyně ČSTPS Radky Kučírkové. Organizace byly znesvářené od roku 2004, kdy tehdejší předseda ČSTPS Jan Nevrkla pohrozil kvůli nesouhlasu s postupy ČPV vystoupením z organizace, což vedení ČPV přijalo a vytvořilo konkurenční ČATHS. Případ se dostal až k Nejvyššímu soudu.

Nynější dohodou organizace plní podmínku předsedy IPC Xaviera Gonzaleze z letošního ledna. ČPV by se měl znovu stát plnohodnotným členem Mezinárodního paralympijského výboru, což není od loňského října. Hrozilo, že by se čeští reprezentanti nemohli zúčastnit paralympijských her v Londýně.

Podle požadavků IPC ještě musí být do 31. března provedena revize stanov tak, aby zaručovaly všem sportovním svazům sdruženým v ČPV rovné podmínky. Pak bude podle Gonzaleze okamžitě obnoveno členství.

Nejpozději do konce roku chtějí sportovní svazy sdružené v ČPV společně vytvořit a přijmout nové stanovy vycházející z připravované nové struktury výboru. Vytvoří i novou jednotnou organizaci sdružující tělesné postižené sportovce místo ČSTPS a ČATHS.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články