Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Českým sportovcům hrozí, že nepojedou na paralympiádu

Praha - Problémy v českém paralympijském hnutí eskalují a handicapovaným sportovcům hrozí, že nepojedou na hry do Londýna. Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) poslal minulý týden dopis vedení Českého paralympijského výboru (ČPV), v němž žádá odstranění dlouholetých sporů a hrozí, že pokud se tak do 19. dubna nestane, Česká republika nebude mít na paralympiádě v Londýně zastoupení. Výkonný předseda ČPV František Janouch ve středu večer na svou funkci rezignoval.

Paralympionici
zdroj: ČT24

ČPV je přitom již od října loňského roku podmínečně vyloučen z řad IPC, může pouze přihlašovat sportovce na mezinárodní soutěže. To se ale netýká paralympijských her. Tiskový mluvčí ČPV Pavel Lukeš potvrdil, že pokud nebudou požadavky IPC naplněny, budou účastnické kvóty České republiky přerozděleny jiným zemím. "To nechceme dopustit, takže dojde ke splnění všech podmínek, protože prvořadým zájmem je zajistit účast na paralympiádě," řekl mluvčí. O všem by mělo jednat výkonné grémium ČPV 25. ledna.

Problémy v paralympijském hnutí začaly v roce 2005. Tehdejší předseda České asociace tělesně postižených sportovců (ČSTPS) Jan Nevrkla pohrozil vystoupením z řad ČPV, pokud vrcholný paralympijský orgán nezmění stanovy a nezprůhlední financování. Vedení ČPV Nevrklův krok považovalo za právoplatný a ČSTPS přestal dostávat dotace. Po letech sporů dal Nejvyšší soud za pravdu ČSTPS a dospěl k závěru, že tato organizace nepřestala být členem ČPV. Vedení ČPV však v roce 2010 ČSTPS vyloučilo za neplacení členských příspěvků.

IPC: Asociace tělesně postižených se musejí sjednotit

V ČPV dlouhé roky fungovala nová organizace Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS), do níž museli sportovci přestoupit, pokud chtěli dostávat finance a reprezentovat. Jednou z podmínek IPC nyní je, aby se obě asociace tělesné postižených sportovců sjednotily. "Je nemožné, aby fungovaly obě," stojí v dopise od IPC, který má k dispozici.

"Poslali jsme už v listopadu korektní návrh na sjednocení, ale zatím jsme nedostali odpověď," řekla předsedkyně ČSTPS Radka Kučírková. Zástupci ČATHS na prosincovém zasedání rozhodli, že až do paralympijských her zůstane stávající uspořádání. "To bylo ale před tímto dopisem," uznal předseda ČATHS Jaroslav Křeček. "Bereme to vážně, situace se musí řešit, ale rozhodnout musí členstvo na valné hromadě. Rýsuje se však, že podmínky budou splněny," řekl.

K nápravě by mělo dojít pod patronací ministerstva

ČPV musí podle dopisu IPC narovnat všechny závazky k ČSTPS, vrátit stav do roku2004 apřijmout ČSTPS znovu za svého člena. Musí se transformovat, změnit stanovy a vyvarovat se do budoucna soudních sporů. Do případu se vložilo i ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a náměstek pro sport Jan Kocourek dal IPC záruky, že k nápravě dojde pod patronací ministerstva.

Janouch: Jsem vyhořelý

Výkonné grémium ČPV bude situaci řešit už bez svého výkonného předsedy Janoucha, který ve středu rezignoval. "Ze zdravotních důvodů. Jsem vyhořelý," řekl a celou situaci nechtěl dál komentovat. Na grémiu 25. ledna tak bude muset být zvolen nový předseda.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články