Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česká výprava, která zamíří na paralympijské hry do Soči, zná jméno vlajkonoše

Praha - Českým vlajkonošem na paralympiádě bude lyžařský veterán Stanislav Loska. Pětačtyřicetiletý lyžař ponese českou vlajku při slavnostním zahájení paralympiády, která od 7. do 16. března naváže na olympijské hry v Soči.

Stanislav Loska
zdroj: AP autor: Jonathan Hayward

Stanislav Loska, který závodí v kategorii pro handicapované sportovce s nadloketní amputací, pojede už na šesté paralympijské hry. Debutoval před dvaceti lety v Lillehammeru 1994, kde získal bronz ve slalomu. S trenéry, fyzioterapeuty, servisními techniky, kustody a dalšími členy doprovodu odletí do Soči česká výprava celkem se 37 členy.

Své zastoupení bude mít Česká republika na paralympiádě v Soči ve dvou sportech – sledge hokeji a alpském lyžování. Pod lyžování ale spadá i snowboardcross, který si odbude v Soči svoji premiéru, a i tam bude mít Česká republika své zastoupení. Mezi nejlepší se totiž probojoval Tomáš Vaverka.

V alpském lyžování tu jsou tři želízka v ohni – Stanislav Loska s Oldřichem Jelínkem a Patrik Hetmer s trasérem Miroslavem Máčalou. Nejpočetnější tým má poměrně logicky sledge hokej. Český tým je složený z dvanácti hráčů do pole a dvou gólmanů. U lyžařů ještě není definitivně rozhodnuto, ve kterých disciplínách nastoupí. Patrik Hetmer s Miroslavem Máčalou ještě minulý víkend v Aspenu bojoval o body pro start i v rychlostních disciplínách, na ten jim ale i přes úspěchy v USA pár bodíků chybí. Dvojice tak doufá, že vyjde jejich žádost o start na divokou kartu. Pokud ne, představí se pouze ve slalomu a obřím slalomu.

V těchto disciplínách by se měl ukázat i Stanislav Loska, rekordman české výpravy a její vlajkonoš, Oldřich Jelínek má naopak potvrzeno, že kromě točivých disciplín pojede i super-G a superkombinaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články