Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nejlepším handicapovaným sportovcem roku je Kmochová

Praha - Pětinásobná mistryně světa, neslyšící lyžařka Tereza Kmochová, se stala nejlepším handicapovaným sportovcem roku 2013. Druhý v hlasování padesátky odborníků skončil neslyšící střelec Marek Bartošek. Třetí místo obsadil cyklista Jiří Ježek, vítěz předchozích dvou ročníků ankety.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejlepší handicapovanou sportovkyní je Kmochová

Kmochová na loňském prvním MS neslyšících alpských lyžařů v německém Nesselwangu vyhrála každou disciplínu, do níž nastoupila. Ráda by se podle svých slov zúčastnila příštích Her, protože startuje i mezi slyšícími. "Chtěla bych tam získat aspoň čtyři medaile. Ale je to hodně těžklé," žertovala. "Cenu bych určitě ráda někdy obhájila," dodala.

Bartošek vybojoval dvě stříbrné medaile a bronz na deaflympiádě v Sofii. Ježek vyhrál celkové hodnocení Světového poháru, do své bohaté sbírky přidal další dvě medaile z MS v silniční cyklistice a jako první handicapovaný cyklista se představil v roli předjezdce v časovce na Tour de France.

Čeští sledge hokejisté
zdroj: ISIFA/EPA autor: SERGEI CHIRIKOV

Kolektivem roku je sledge hokejový národní tým, který skončil na paralympijských hrách v Soči pátý. Juniorem roku byl vyhlášen neslyšící lyžař Tomáš Menša, nejlepší juniorkou je mentálně postižená Adéla Míková a objevem roku mentálně postižený plavec Vladimír Hlaváč.

Role patronů slavnostního večera přijali olympijští vítězové Jiří Šlégr a Martina Sáblíková a běžkyně na lyžích Eva Vrabcová-Nývltová.

Anketa o nejlepší handicapované sportovce roku 2013:

1. Kmochová (neslyšící, alpské lyžování), 2. Bartošek (neslyšící, sportovní střelba), 3. Ježek (tělesné postižení, cyklistika), 4. Havel (mentální postižení, klasické lyžování), 5. Novák (mentální postižení, sjezdové lyžování), 6. Pazdera (neslyšící, snowboarding).

Kolektiv roku: sledge hokejový národní tým.

Junior roku: Menša (neslyšící, sjezdové lyžování).

Juniorka roku: Míková (mentální postižení, plavání).

Objev roku: Hlaváč (mentální postižení, plavání).

Trenéři roku: Erlebachová (Český svaz mentálně postižených sportovců), Jasný (Český svaz neslyšících sportovců), Vrátil (Česká federace spastic handicap), Filip (Česká asociace tělesné handicapovaných sportovců), Franěk (Český svaz zrakově postižených sportovců).

Síň slávy: Vladimíra Chalupová-Bujárková (atletika).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články