Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Handicapovaný koulař Kisý se stal po úspěšném protestu mistrem světa, Šimonová veze bronz

Česká výprava získala na mistrovství světa handicapovaných atletů v Dubaji dva cenné kovy. O oba se postarali reprezentanti v koulařském sektoru - Aleš Kisý si po dramatickém průběhu pověsil na krk zlatou medaili, Martina Šimonová bronzovou.

Handicapovaný koulař Aleš Kisý na mistrovství světa
zdroj: PA autor: Simon Cooper

Kisý se stal poprvé v kariéře mistrem světa v nedělním závodě, po jehož skončení byl ve výsledkové listině až čtvrtý. Uznány měl pouze dva pokusy ze šesti a vzhledem k tomu, že průběh finále provázela řada technických problémů, podala česká výprava protest.

"Rozhodčí výsledky anulovali. Potom si celý závod prohlíželi na videu a změnili rozhodnutí hlavního sudího, který chyboval při posuzování správnosti vrhů. Většinu červených praporků uznali za bílé, takže i některé moje pokusy byly platné," uvedl Kisý.

Po úpravě tak měl místo 7,30 metru jeho nejdelší pokus délku 7,93 metru, což pro loňského vicemistra Evropy znamenalo v kategorii F53 zlato. Trutnovský vrhač tak má jistotu, že se příští rok v Tokiu představí už popáté na paralympijských hrách.

Je nám líto, video expirovalo.
Kisý a Šimonová o svých příbězích na paraatletickém MS

Na Kisého zlato navázala ve středu ve Spojených arabských emirátech Šimonová ziskem koulařského bronzu v kategorii F64. Jednatřicetiletá atletka vylepšila své sedmé místo z nedělního disku a také ona vybojovala místo pro Tokio.

Kisý platil kvůli protestu kauci, Šimonové radil kouč přes telefon

Zlatý koulař Kisý paradoxně asi největší stres zažil po závodě. Původně skončil čtvrtý a chtěl podat tři protesty, nakonec zvládl do půlhodinové lhůty jediný. "A to na techniku druhého umístěného Íránce. Snad minutu před uplynutím času jsme stihli podat protest," řekl Kisý v tématu Sportovních zpráv.

Platí se totiž kauce, za jeden protest 200 euro. "Museli jsme akutně sehnat 600 euro, což bylo pro nás v ten moment nemyslitelné, protože jsme s tím nikdo nepočítal. Měli jsme takovou hurá akci a po stadionu sháněli, kde se dá," popsal trable český koulař. Nakonec ho tento protest posunul až na první místo a zařídil první medaili z velké akce.

Martina Šimonová rozhodla o zisku bronzové medaile až posledním šestým hodem. Hodně jí pomohla motivace od trenéra přes mobil. "Měla jsem hrozně moc myšlenek, co a jak udělat v kruhu. Na dálku přes kamarádku mi po totálně zmatlaném pátém pokusu říkal, že se mám uklidnit, nebo nevrhnu vůbec nic, a ono to vyšlo," pousmála se.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články