Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Deaflympiáda jako satisfakce. Neslyšící snowboardcrossař Pazdera věří v další úspěchy

Tomáš Pazdera si z deaflympiády v Santa Catarině přivezl vytoužené zlato. Na akci tak obhájil triumf z roku 2015. Cenný kov z Itálie byl pro něj zároveň velkou satisfakcí po strastiplné sezoně, kterou letos prožil. A navíc věří, že se na podobné akci znovu objeví. "Chci se posouvat dál," říká.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma SZ: Zlato Tomáše Pazdery z deaflympiády

V létě si během tréninku přetrhal vazy v koleni. Pak jel na soustředění na ledovec Pitzal a tam málem přišel o zbytky svého sluchu. Jen díky včasnému zásahu v Praze mu byly zachráněny.

Třicetiletý snowboardkrosař se už deset let připravuje pod vedením Marka Jelínka. "Marek je výborný trenér a přesně věděl, jak to udělat, abych se tréninkem posouval dál. Nezbývalo mi nic jiného než dělat krok po kroku všechny tréninky, abych dával rovnováhu dohromady. Stálo to hodně úsilí a času, abych mohl jít takhle dopředu," říká Pazdera.

Pazdera absolvuje kempy i s olympijskou vítězkou Evou Samkovou. "Vzhledem k tomu, že špatně slyším, mám trochu problém s rovnováhou. Evka mi hodně pomáhá, vizuálně se na ni podívat, jak se má jezdit," dodává.

Na vrchol sezony se i přes další problémy zády dal obdivuhodně dohromady.V Itálii potvrdil, že ve své disciplíně mezi neslyšícími nemá na světě konkurenci. Coby úřadující mistr světa ustál tlak očekávání a dokázal obhájit prvenství z minulé deaflympiády.

Je nám líto, video expirovalo.
Snowboardcrossař Pazdera na deaflympiádě získal první české zlato

"Je to těžké, protože se zvýšila konkurence a trať byla delší než před čtyřmi lety. Sportovci mají různé podmínky, tréninky mohou být rychlejší než u nás v Česku. Vývoj od roku 2015 byl velký," dodává Pazdera.

Jeho sluch zásadně narušil zánět mozkových blan v dětství, i tak pro českou výpravu získal v Santa Catarině jednu ze dvou zlatých medailí.

Sport má přitom pořád jako koníček. "Kdyby ta politika fungovala, jak by měla, mohl bych se jednou stát profesionálním sportovcem, ale tu možnost nám nedali, takže musím část roku odpracovat a část odtrénovat, když mám čas. Ale dostali jsme i nějakou podporu od Českého svazu neslyšících sportovců," vysvětluje Pazdera.

Bude mít motivaci závodit dál? "Pořád si věřím, že bych se mohl dostat ještě dál. Když už jsme s trenérem odjížděli z Itálie, domlouvali jsme, kdy bude další soustředění," přiznává Pazdera.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články