Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Část paralympioniků kvůli nestabilnímu financování možná vzdá boj o Paříž

Český paralympijský sport prožívá nelehké období. Rok před Hrami v Paříži někteří reprezentanti uvažují o tom, že snahu o účast na paralympiádě vzdají. Důvodem je nestabilní financování ze strany státu. I přes finanční potíže se letos nicméně podařilo uspořádat největší mezinárodní akci ve sportu handicapovaných na českém území. V Plzni začalo mistrovství světa v paralukostřelbě.

Je nám líto, video expirovalo.
Paralympionici kvůli financování možná vzdají boj o Paříž

Je polovina července a handicapovaní sportovci stále podle informací ČT sport čekají na peníze na reprezentaci. Finance si navíc shánějí sami. Třeba pětidenní účast na světovém šampionátu v paraatletice v Paříži stála Aleše Kisého a jeho trenéra přes sto tisíc korun.

"Někteří sportovci zvažují, že skončí kariéru. Reprezentační smlouva zavazuje k tomu, že sportovci se musí zúčastnit reprezentačních akcí, a pokud sportovci peníze neseženou, nedostanou je od svazu i státu, tak nemají šanci tam vyjet," vysvětluje bronzový medailista z MS v paraatletice 2023 ve vrhu koulí.

Dilema, zda se vzdát pařížského paralympijského snu, řešil v posledních dnech i bronzový medailista z Tokia Petr Svatoš. Momentálně je v rankingu druhý pod čarou. K cestě na kvalifikační turnaje do Asie mu pomohla až půjčka od České asociace stolního tenisu. "Chci zkusit obhájit a dostat se tam," říká.

Vloni dostali sportovci od státu finance na reprezentaci až v prosinci, letos by to mohlo být dříve. "Problém je, že nemáme dostatečný počet úředníků, kteří zpracovávají výzvy. Můžu snad přislíbit, že do konce září budou prostředky vyplaceny. Není to ideální stav, ale děláme i takové opatření, abychom proces zrychlili," tvrdí šéf Národní sportovní agentury Ondřej Šebek.

Situaci se snaží řešit i Český paralympijský výbor, například půjčkou od banky. "Peníze poskytneme našim sportovním svazům, aby sportovci mohli vycestovat v době, než obdrží peníze od NSA," doplňuje předseda výboru Zbyněk Sýkora.

Je nám líto, video expirovalo.
V Plzni začalo MS v paralukostřelbě

Za těchto okolností začalo v Česku mistrovství světa v paralukostřelbě. Do Plzně se sjelo 300 paralukostřelců z 55 zemí, což je vůbec největší účast v historii světových šampionátů.

"Je to významná akce. Tím, že je to hlavní kvalifikační závod na paralympiádu, se snaží přijet maximum sportovců. Rozděluje se 78 ze 140 míst celkově," přibližuje šéf organizačního výboru Roman Suda.

O paralympijskou Paříž bude doma bojovat i osm Čechů. Čtyři z nich už za sebou mají kvalifikaci. S kladkovým lukem postupují po prvním kole i Leoš Bartoš a Tomáš Vrzal. Šárka Pultar Musilová a Tereza Brandtlová si v kategorii W1 zajistily dobrými nástřely volný postup do čtvrtfinále.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články