Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Že bych se bil do prsou? To ne. Lpět na olympijské medaili nechci, říká Fuksa

Martin Fuksa má za sebou veleúspěšnou sezonu. Na olympijských hrách v Paříži vybojoval zlatou medaili a na konci srpna přidal ještě stříbro na mistrovství světa v Uzbekistánu. Jaké má plány pro další období?

Martin Fuksa
zdroj: Reuters

Kdyby nebyl sportovcem, lákala by Fuksu podle jeho slov třeba práce v gastronomii. Na olympijských hrách v Paříži každopádně umíchal pro Českou republiku po osmadvaceti letech zlatou medaili pod pěti kruhy.

Současný mistr světa v závodě o medaile na kilometrové trati dominoval od začátku do konce
Ve finále zajel čas 3:46:16, tedy nejrychlejší čas olympijské historie.

"Nikdy jsem žádnou medaili neviděl, až tuhle jsem studoval naživo. Užívám si to," září Fuksa. "Sundal jsem ji po tom závodě až někdy ráno. Od té doby jsem ji na krku moc neměl, až na jedno focení," dodává.

Na tribunách jeho vítězný závod sledoval mimo jiné i Martin Doktor, který před ním jako poslední dokázal pod pěti kruhy získat na stejné trati v Atlantě 1996 pro českou republiku nejcennější kov.

"Že bych se bil do prsou, to ne. Jsem za to rád, ale nikdy jsem nechtěl usnout na vavřínech. Lpět na tom ale úplně nechci," říká v rozhovoru pro ČT sport.

Fyzicky prý mohl být připraven dříve než před Hrami lépe, ale tentokrát byl skvěle nachystán hlavou. "Na prstech jedné ruky bych spočítal špatný trénink. To je pro mě ukazatel, že forma je, když se těším," vysvětluje.

Jeho mentálním koučem je dcera. "Furt jsem si říkal, že čtu, poslouchám podcasty, snažím se vnímat. Tak ať to dělám dál. Věřil jsem tomu a jsem rád, že jsem to ukázal."

Bratři Fuksové na olympijských hrách
zdroj: Facebook Rychlostní kanoistika

V Paříži pak Fuksa se svým bratrem Petrem vylepšili i své maximum z předchozích Her v Tokiu, když v kategorii debl kanoí na půlkilometrové trati obsadili sedmé místo.

Byl jmenován čestným občanem rodného Nymburka. "Někteří rybáři se se mnou chtěli fotit. Čestný občan města, toho si fakt moc vážím. Jsem tam asi možná nejmladší, je to pro mě hezké," tvrdí.

Plánuje odjet na Mallorcu s rodinou, ale zároveň i trénovat. "Kopce mi nevadí, v Polabské nížině je to trochu nuda. Odpočinout si je důležité."

Pro další sezonu má vrchol mistrovství Evropy v Račicích. "Klasika, světové poháry, mistrovství světa, budu se snažit připravit," říká.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články