Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Velké pádlo se neosvědčilo. Dostál se vrací opět k malému a ohlásil vynechání Evropských her

Před startem sezony zkusil jednu velkou novinku. Josef Dostál během přípravy začal používat větší pádlo než normálně, ale během nominačních závodů v Račicích se neosvědčilo, a tak se český kajakář vrací ke klasice. Tu opět použije již na konci tohoto týdne na Světovém poháru v Szegedu. Vrcholem ročníku pro něj bude mistrovství světa. Na Evropské hry vzhledem k jejich programu a nominačním kritériím nepojede.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál načne předolympijskou sezonu

Poprvé absolvoval přípravu na novou sezonu s Pavlem Davídkem, ke kterému odešel od dlouholetého kouče Karla Leštiny loni v létě. "Přistoupili jsme k tomu v jiném duchu. Kromě tvrdé dřiny jsme dokázali zapojit i zábavu, což je pro mě důležité obzvlášť na podzim. V lednu jsem měl streptokoka, byl jsem nemocný skoro měsíc. Ale nominační závody se povedly, zatím mám do nové sezony nakročeno dobře," řekl čtyřnásobný olympijský medailista.

Na deblu s novým parťákem Zavřelem skončil v nominačních závodech těsně druhý za Danielem Havlem a Jakubem Špicarem, kteří byli loni čtvrtí na mistrovství světa. Individuální kategorie na pětistovce i kilometru vyhrál. V Račicích v dubnu zkoušel pádlo s větším listem, ale to už nemá.

"Pak jsme odjeli do Chorvatska, kde je voda těžší, a tam jsem nebyl schopný absolvovat úseky, protože to pádlo bylo těžké. Zhodnotili jsme, že není dobré větší pádlo, protože voda na velkých závodech je podobnější té v Záhřebu než té v Račicích," vysvětlil.

Výsledek deblkajaku při úvodním Světovém poháru bude zásadní pro další průběh sezony. "Pak budu jezdit buď debl, nebo pětistovku na singlu," uvedl. Stejné disciplíny absolvuje při druhém kole SP v Poznani, kam se chystá jako jeden z mála českých reprezentantů. "Ostatní se budou připravovat na druhé nominační závody, které jsou o týden později," řekl.

Červnové Evropské hry se ho týkat nebudou. Pojedou se tam jen dvoustovky a pětistovky. "Pro kajakáře jsou vyjetá čtyři místa a olympijské disciplíny mají přednost. Pětistovka na singlu není olympijská. Mají přednost kluci ze čtyřkajaku a deblkajaku," vysvětlil.

Pro rychlostní kanoisty bude klíčový srpnový světový šampionát v Duisburgu, kde se bude bojovat o místa pro olympijské hry. Pro Dostála, který předloni v Tokiu získal bronz na kilometru na deblkajaku s Radkem Šloufem, zřejmě nebude na OH v Paříži možné kombinovat individuální disciplínu s posádkou.

"Pro mě je priorita singlkajak kilometr, ten se jede poslední den závodů. V jeden den se tam pojede semifinále a finále. Den před tím je deblkajak, kde bych musel jet semifinále a finále, takže by mi na prioritu nezbyla energie," přemítal. "Možná kdybychom s Kubou Zavřelem vyhrávali Světové poháry a na singlu by se mi nedařilo, tak bych priority změnil. Kdyby šlo obojí, bylo by to fajn, ale singl je singl," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články