Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kooperativa NBL 2024/2025

Szeged hostí kanoistickou elitu. Dostál ME vynechá, Fuksa pomýšlí na bednu

Poslední ostrý test před olympiádou čeká rychlostní kanoisty v maďarském Szegedu. Od čtvrtka do neděle si evropská elita rozdá letošní mistrovské medaile. Čeští reprezentanti zasáhnou do 22 závodů. Na startu už nebude chybět Martin Fuksa, naopak Josef Dostál dal přednost vysokohorskému soustředění. Přímé přenosy v pátek, sobotu i neděli vysílá živě ČT sport a ČT sport Plus.

Martin Fuksa
zdroj: ČSK

Do Szegedu se vrací Martin Fuksa, který v květnu zdejší podnik Světového poháru opustil ještě před závody kvůli nemoci. Dvanáctinásobný evropský šampion považuje tehdejší rozhodnutí nenastoupit do SP za správné.

"Během pár dní jsem se dal dohromady a začal pozvolna trénovat. Hned od začátku jsem se cítil dobře. Myslím si, že mi to mohlo jen pomoct, že jsem si víc odpočinul a pak ty tréninky šly líp a líp. Momentálně jsem na tom docela dobře a jsem zvědavý, jak na tom budu oproti soupeřům," uvedl.

Nominace Česka na ME v rychlostní kanoistice:

Muži – K1 200: Jakub Brabec, K1 500: Josef Záhora, K1 1000: Vilém Kukačka, K2 200: Milan Kulich, Jakub Remuta, K2 500: Jakub Špicar, Daniel Havel, K2 1000: Vladimír Cerman, Jiří Humhal, K4 500 a 1000: Tomáš Sobíšek, Michal Kulich, Jan Vorel, Martin Sobíšek. C1 200: Petr Fuksa, C1 500 a 1000: Martin Fuksa, C2 200: Antonín Hrabal, Petr Tettinger, C2 500: Petr Fuksa, Martin Fuksa.

Ženy – K1 200: Barbora Sovová, K1 500 a 1000: Anežka Paloudová, K2 500: Kateřina Zárubová, Barbora Betlachová, K2 1000: Štěpánka Sobíšková, Adéla Házová, K4 500: Barbora Betlachová, Kateřina Zárubová, Štěpánka Sobíšková, Adéla Házová, C1 200 a 500: Denisa Řáhová, C2 500: Alžběta Veverková, Martina Malíková.

Na ME bude závodit na obou singlových tratí a na deblkánoi na 500 metrů s bratrem Petrem. "Poslední roky v singlu mám ty ambice nejvyšší, takže ty zůstávají i pro mistrovství Evropy. Co se týče deblu, tak se vždycky chci dostat do finále a pak je to tak vyrovnané, že záleží na tom, jak to komu sedne," uvedl kanoista, který první evropský titul získal už v roce 2013. Loni, kdy se ME jelo na Evropských hrách v Krakově, ovládl pětistovku. Kilometr tehdy v programu nebyl.

Deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel chce na pětistovce v evropské konkurenci zlepšit výsledek ze SP, kde nepostoupil do finále. "Nějak speciálně jsme se na tenhle závod nepřipravovali. Hlavní trénink směřuje k olympiádě, takže tady jedeme spíš z tréninku, úplně jsme na to neladili," řekl Havel.

Paloudová chce potvrdit formu do Paříže

Jako poslední z české reprezentace získala místo na OH kajakářka Anežka Paloudová, která v květnu v Szegedu uspěla na dodatečné kvalifikaci. S řadou soupeřek z tehdejšího závodu se utká i tentokrát. "Ráda bych ukázala, že jsem si to místo vyjela oprávněně a že mám na to na tu olympiádu jet a něco pořádného tam předvést," prohlásila.

Vedle olympijské pětistovky pojede i neolympijskou distanci 1000 metrů, která jí přinesla před měsícem na SP druhé místo. "Hlavním cílem je vyzkoušet si závodění v mezinárodní konkurenci, která především na té olympijské distanci bude velice tvrdá i tady na Evropě," řekla.

Od olympijské kvalifikace a Světového poháru v Szegedu bude mistrovství Evropy jejím jediným mezinárodním startem před olympiádou. "To je pro mě trochu nezvyk, protože jsem byla zvyklá na mnohem víc mezinárodních akcí za sezonu. Jsem ráda, že jsem na mistrovství Evropy odjela, protože závodit až na olympiádě by pro mě asi bylo strašně stresující a hrozně náročné," komentovala svůj program Paloudová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články