Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rychlostní kanoisté se sešli kvůli reprezentačním testům. "Nebere mě to," prohlásil vítězný Fuksa

Po nucené koronavirové pauze se k závodění už vracejí i elitní čeští rychlostní kanoisté. V Račicích absolvují od pátku do neděle reprezentační výkonnostní testy. Kajakář Josef Dostál i kanoista Martin Fuksa plánují odjet šest disciplín. Za sebou už mají kilometr a dlouhá pauza byla na závodnících znát.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Touhle dobou měli mít kanoisté za sebou dva závody Světového poháru i mistrovství Evropy a chystat se na olympijské hry, ale pandemie koronaviru jejich plány rozmetala. Po uvolnění omezení mohou alespoň začít závodit doma.

Na testech se reprezentanti sešli v plné síle. "Přestože se nejede o žádné tituly ani nominace, domácí špička se o víkendu poměří kompletní ve všech disciplínách, což nebývá zvykem. Běžně se většina závodníků zaměřuje jen na své hlavní disciplíny," uvedl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál rodinu nezklamal a v Račicích vyhrál

V programu je pro dospělé i juniorské závodníky skoro stovka jízd. V pátek se jedou kilometry, v sobotu pětistovky a v neděli sprinty. Pro nominaci do letošního národního týmu bude klíčové mistrovství republiky, které se uskuteční na přelomu července a srpna.

Fuksa kraloval, Dostál také

Fuksa, který ovládl závod na kilometr, se po odložení olympijských her a posunutí celé sezony s rodinným týmem věnoval objemovému tréninku, který nepřerušil ani před testy. "Já mám cíle úplně jiné. Testování v Račicích mě nějak nebere," řekl.

"Tohle byly první dva kilometry, tak to bylo znát. Zase jsem si uvědomil, jak je to dlouhé a jak to bolí. A jsem rád, že to mám úspěšně za sebou," doplnil po vítězném finále.

To už bylo o něco lepší než rozjížďka. "Já jsem se ještě ani nebyl rozjet, klasicky jsem to trochu podcenil," prozradil, proč si po první jízdě nadával. Ale byl za úspěšný vstup do sezony rád. "Ta prvotní nervozita ze začátku sezony ze mě spadla a doufám, že to bude takhle na vítězné vlně pokračovat celý rok," přemítal sedmadvacetiletý český reprezentant.

A dařilo se i Dostálovi, který vyhrál před Jakubem Špicarem o téměř pět sekund. "Připravoval jsem se na ten závod. Nabudil jsem se pořádně a už v půli trati jsem věděl, že je rozhodnuto," prohlásil český kajakář.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články