Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Prskavec si cení, jak zvládl nominaci na Hry. Celé to bylo hodně speciální, řekl

V neobvyklém roce 2020 si nejvíce cení toho, jakým způsobem si v silné domácí konkurenci zajistil účast na olympijských hrách v Tokiu. Vodní slalomář Jiří Prskavec pak také v září triumfoval na mistrovství Evropy v Praze, kde ještě zúročil formu z nominačních závodů. Na olympijské hry si ale stejně jako ostatní musí počkat, protože pandemie koronaviru přinesla jejich odložení na příští léto.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Dvojnásobný mistr světa se chystal na olympijskou sezonu, která ale nakonec byla bez očekávaného vrcholu. Prskavec si alespoň zajistil účast pod pěti kruhy. V nabité konkurenci domácích kajakářů, kteří se utkávají o jediné volné místo, to rozhodně nebyla samozřejmost.

A proto jsou nominační závody z přelomu července a srpna pro něj tím nejvýznamnějším počinem roku 2020.

"Na nás je obrovský tlak, co se týče té nominace na olympiádu. Já jsem do ní vstupoval jako mistr světa, měl jsem najeté nějaké body. To, že jsem zvládl vyhrát čtyři ze čtyř závodů, to by mě ani ve snu nenapadlo. A řekl bych, že celá ta nominace pro mě byla něčím hodně speciální."

Je nám líto, video expirovalo.
Jiří Prskavec 2020

Když se stal v září v Troji počtvrté mistrem Evropy, byla to pro něj třešnička na dortu. "Už tam nebyl takový tlak. Olympiádu už jsem měl vyjetou a v tu chvíli už jsem v podstatě jenom udržoval formu z těch nominací. Na těch nominacích, bych řekl, to byla možná moje životní forma, kterou jsem kdy měl," přemítal.

Skvělá sezona ho počtvrté vynesla do elitní desítky ankety Sportovec roku ČR. "Vážím si toho hrozně moc. Vypovídá to o tom, že se pravidelně umisťuji na těch nejvyšších pozicích. Protože pro to, aby tady člověk mohl stát, musí být hodně úspěšný," ocenil před večerním slavnostním vyhlášením.

To bylo kvůli koronaviru stejně neobvyklé jako celý rok 2020. Sedmadvacetiletý Prskavec nakonec zvraty způsobené šířením covidu-19 zvládl obstojně. "Připravovali jsme se na něco jiného, ale na druhou stranu já jsem strašně vděčný za to, že jsme něco vůbec odzávodit mohli. Nějaké sporty to měly ještě horší. My jsme si mohli odzávodit vrcholný závod ještě doma v Troji, takže o to to bylo hezčí," prohlásil.

Jiří Prskavec
zdroj: ČTK autor: Martin Hladík

A měl i více času na manželku a syna, který se narodil loni na jaře.  Díky olympijské jistotě se nyní může na Hry v Tokiu připravovat celý rok místo obvyklých tří až čtyř měsíců, které zbývají do Her po skončení domácí nominace. Teď jenom doufá, že se olympijské hry na druhý pokus uskuteční.

"Je to úplně něco jiného. Člověk ví, že těch pokusů za život není moc, a chce tam předvést to maximum. Ať už tam na mě bude ten tlak jakýkoliv, já bych chtěl předvést tu pěknou, rychlou jízdu. V Riu se mi to skoro povedlo, byl tam ten jeden dotyk," řekl bronzový olympijský medailista z roku 2016.

Kajakáři by měli o olympijské medaile ve vodním slalomu závodit 30. července 2021.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda Jiřího Prskavce s ohlasy
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články