Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Povedený český den na MS ve vodním slalomu. Reprezentanti získali zlato a dvě stříbra

Povedený den má za sebou česká výprava na MS ve vodním slalomu. Nejlépe si počínaly české kanoistky, které vyhrály závod hlídek. Trio Tereza Fišerová, Gabriela Satková a Martina Satková vylepšilo předloňský bronz týmu, v němž ze současné sestavy byla jen Fišerová. České týmy kajakářek a kanoistů získaly na šampionátu v Bratislavě stříbro. Nedařilo se favorizovaným kajakářům, kteří po velké chybě skončili čtvrtí. Dařilo se i české hlídce kajakářek, která vyhrála souběžné MS ve sjezdu na divoké vodě.

Gabriela Satková
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Kanoistky zvítězily s náskokem 1,57 sekundy před Španělskem, i když si na poslední brance pokazily do té doby čistou jízdu čtyřmi trestnými sekundami. Navázaly na společné zlato z evropského šampionátu do 23 let ve slovinském Solkanu, které získaly před měsícem. "Bylo to skvělé. Vlastně jsme zopakovaly skvělou jízdu ze Solkanu a jsem strašně moc šťastná, že to vyšlo na zlato," radovala se Fišerová.

Z českých stříbrných týmů měli ke zlatu blíže kanoisté Lukáš Rohan, Václav Chaloupka a Vojtěch Heger, které navzdory čisté jízdě dělilo 69 setin od rychlých Francouzů. Ti triumfovali i se dvěma trestnými sekundami. Češi byli se vstupem do šampionátu naprosto spokojeni. "Jeli jsme tu jízdu, na které jsme se domluvili. Jsme hlavně rádi, že jsme to po hodně dlouhé době prolomili a v tomhle složení máme první medaili. Takže skvělý začátek pro nás," radoval se stříbrný olympijský medailista Rohan.

Je nám líto, video expirovalo.
České kanoistky vyhrály závod hlídek na MS ve vodním slalomu

Kajakářky Kateřina Minařík Kudějová, Antonie Galušková a Lucie Nesnídalová nestačily na suverénní Britky, které vyhrály zhruba o pět a půl sekundy a k evropskému titulu přidaly i světový. Češky na evropský bronz, k němuž místo Nesnídalové přispěla Veronika Vojtová, navázaly světovým stříbrem. "Jsem na nás pyšná, že jsme se sladily velmi rychle a vyšlo to," radovala se nejzkušenější členka týmu Minařík Kudějová. Její parťačky medailově zahájily svou premiéru na seniorském mistrovství světa. "Pro mě i pro Lucku je to první mistrovství světa. To, že nám klapla placka hned napoprvé, je úplně neuvěřitelné," řekla Galušková.

Naopak poprvé od roku 2013 skončili na mistrovství světa pod stupni vítězů v závodech hlídek čeští kajakáři. Doplatili na kolizi u deváté branky mezi olympijským šampionem Jiřím Prskavcem a vítězem Světového poháru Vítem Přindišem. V jejím důsledku se musel Prskavec vracet do desáté branky a do cíle nakonec dojížděl jako třetí ještě za Vavřincem Hradilkem. Na vítězné Francouze ztratili Češi pět sekund, od bronzových Slovinců je dělilo 1,8 sekundy.

Vývoj na trati české reprezentanty překvapil. "Vůbec jsme nepočítali s tím, že by se na té devítce mohlo stát, že by tam Vítek byl moc brzo. Já jsem normálně celkem v klidu začal vyjíždět a najednou vidím, že to Vítek už nestíhá ubrzdit, a ta srážka byla nevyhnutelná. Myslím, že bych to i stihl dojet, ale bohužel jsme se srazili i pádly ve vzduchu a tím mně vypadl záběr a nedojel jsem do té desítky. Pak jsem se tam vracel a dojížděl jsem to ze třetího místa. Mrzí mě to, ale musím si to s Vítkem říct. Ta chyba byla samozřejmě i na mé straně, že jsem Vítka nevnímal," líčil Prskavec.

Ve čtvrtek čekají v areálu Čunovo všechny vodní slalomáře kvalifikační jízdy.

Kajakářky zářily na divoké vodě. Česká hlídka získala zlato

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Zlato z mistrovství světa ve sjezdu na divoké vodě putuje do Česka. Hlídka kajakářek na šampionátu, který se koná souběžně s MS vodních slalomářů v Bratislavě, jela ve složení Barbora Dimovová, Marie Němcová a Tereza Kneblová.

Česká trojice porazila o 84 setin sekundy německé družstvo, třetí skončily o dalších osm setin zpět Francouzky. Stříbro získali kanoisté Ondřej Rolenc, Vladimír Slanina a Antonín Haleš, kteří nestačili jen na Francouze. Od vítězství je dělilo čtrnáct setin.

Druzí skončili také deblkanoisté, ale v této kategorii kromě Česka a Francie nikdo jiný nezávodil. Čtvrté místo obsadili kajakáři, kteří za bronzovými Slovinci zaostali o 64 setin.

Mistrovství světa ve vodním slalomu v Bratislavě:

Muži:

3xK1: 1. Francie (Neveu, Biazizzo, Renia) 91,64 (0 trestných sekund), 2. Slovensko -1,85 (0), 3. Slovinsko -3,20 (2), 4. ČR (Prskavec, Přindiš, Hradilek) -5,00 (0).

3xC1: 1. Francie (Thomas, Gargaud Chanut, Gestin) 95,34 (2), 2. ČR (Rohan, Chaloupka, V. Heger) -0,69 (0), 3. Slovensko -5,49 (4).

Ženy:

3xK1: 1. Británie (Woodsová, Pennieová, Franklinová) 101,24 (0), 2. ČR (Minařík Kudějová. A. Galušková, Nesnídalová) -5,47 (2), 3. Slovensko -6,48 (4).

3xC1: 1. ČR (Fišerová, G. Satková, M. Satková) 110,43 (4), 2. Španělsko -1,57 (4), 3. Rusko -7,62 (4).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články