Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Petr Fuksa vyhrál rozjížďku a na ME pojede o medaile, čtyřkajak byl na kilometru pátý

Fuksovi na evropském šampionátu v Mnichově válí. Kanoista Petr Fuksa si podmanil úvodní rozjížďku na 200 metrů a postoupil přímo do sobotního finále. Napodobil tak staršího bratra Martina, který ve čtvrtek podobně uspěl na tratích 500 a 1000 metrů. Čtyřkajak Tomáš Sobíšek, Michal Kulich, Vilém Kukačka, Martin Sobíšek obsadil ve finále páté místo na kilometrové trati a postaral se o nejlepší český výsledek v pátečních bojích o medaile.

"Při rozjetí jsem se trochu trápil, ale rozjížďka se mi jela dobře. Měl jsem trošku strach, protože se mnou jel mistr světa z minulého týdne (Polák Koliadych) a Litevec (Žustautas), který vyhrál Světový pohár v Račicích. Myslel jsem, že budu třetí, čtvrtý. Nakonec jsem ale vyhrál, takže jsem maximálně spokojený," řekl Fuksa.

Dalším českým posádkám se v pátečním dopoledním programu tolik nedařilo. Šest z nich včetně čtyřkajaku Jakub Špicar - Josef Dostál - Daniel Havel - Radek Šlouf na trati 500 metrů bude o účast v bojích o medaile usilovat v sobotních semifinálových jízdách.

"Nebyl to špatný závod, dostali jsme vteřinu od prvních, což není málo ani moc. Dost překvapili Srbové a Maďaři, kteří postoupili rovnou. Očekávali jsme, že pojedou trošku pomaleji, ale oni vydrželi jet až do cíle," přiznal Dostál, jenž po nedávném mistrovství světa nestartuje v Mnichově na svých hlavních singlových tratích.

"Podařilo se nám trefit start, jen jsme se trošku hledali. Dávali jsme dost energie na souhru a já jsem byl před posledními sto metry úplně vytuhlý. Snažil jsem se pádlovat tak, abych kluky nerozhodil, ale moc jsem jim nepřidával," dodal čtyřnásobný olympijský medailista.

Čtyřkajaku se podařil start

Neolympijskou disciplínu ovládli domácí Němci, za kterými česká posádka zaostala téměř o pět sekund. "Finále hodnotím kladně, jelo se nám super. Byl to náš první kilák, takže jsme úplně nevěděli, co od toho čekat. Předjely nás lodě se zkušenými kajakáři, takže si myslím, že to dopadlo dobře," hodnotil Sobíšek.

Sedmý skončil na pětistovce kajakář Jakub Zavřel a na kilometru deblkajak Eliška Betlachová, Adéla Házová. Kanoistka Denisa Řáhová byla na pětistovce osmá. Ani jedna z těchto tratí v současnosti nepatří do olympijského programu.

"Myslel jsem si výše než na sedmé místo. První půlka jízdy byla dobrá, ale přibližně po 300 metrech jsem zkusil zrychlit, což se mi podařilo tak na 20 metrů a pak jsem narazil do zdi a už jsem nemohl," prohlásil Zavřel s tím, že předvedl aktuálně své maximum. "Ostatní byli prostě lepší," uznal český reprezentant, který byl na nedávném mistrovství světa členem posádky elitního čtyřkajaku. V Mnichově jej v lodi nahradil Josef Dostál.

Vpodvečer poté do semifinálových jízd vedle Paloudové zasáhl na pětistovce deblkajak Michal Kulich, Jakub Remuta a deblkanoe Antonín Hrabal, Jiří Zalubil. Ani jedna loď do finále A nepostoupila. Deblkajak Vladimír Cerman - Jakub Stejskal byl na kilometru z dalšího programu vyřazen. Betlachovou se Zárubovou čeká na deblkajaku na poloviční trati start ve finále B. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články