Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Česká radost v Troji. Prskavec vyhrál SP před druhým Přindišem

Jiří Prskavec je vítězem Světového poháru kajakářů v pražské Troji. Olympijský šampion na domácím kanálu porazil druhého Víta Přindiše o 88 setin. Ve finále byl i mladík Jakub Krejčí, který obsadil sedmé místo. Mezi ženami byla Amálie Hilgertová čtvrtá a Tereza Fišerová osmá. 

Prskavec stejně jako Foxová ovládl na umělém kanálu v Troji už i kvalifikaci a semifinále, v jízdě o medaile pak jako jediný zvládl trať pod 90 sekund a navázal na pražské triumfy z let 2015, 2016, 2019 a 2021. 

"Mám radost z toho, že jsem letos možná poprvé předvedl kompletně ten závod, jak jsem si ho představoval. Jezdil jsem skvělé jízdy, vyrovnané. Navíc ta poslední byla zatraceně těžká. Znal jsem Vítkův čas. Když vede Čech a je Čech na startu, tak každý musí mít husinu, včetně mě. Je krásné to v tomhle zvládnout," řekl.

Přindiš s ním prohrál o 88 setin sekundy. "Já jsem sjel dobrou jízdu. Až na to zaškobrtnutí v posledním válci jsem s tím byl strašně spokojený. Vyšlo to na stříbro a já jsem strašně spokojený. Jířa si to zasloužil, vyhrál tři jízdy za sebou, klobouk dolů," poznamenal Přindiš.

České duo doplnil na stupních vítězů Ital Giovanni de Gennaro, který triumfoval v prvním letošním závodě SP v Augsburgu a tentokrát zaostal za Prskavcem o 1,15 sekundy. Krejčí si jako jediný z českých kajakářů připsal dotyk branky, bez něj by byl šestý.

Hilgertovou od medaile dělilo 1,34 sekundy. Na trati se dopustila jednoho "šťouchu" stejně jako bronzová Britka Mallory Franklinová a úřadující mistryně světa Ricarda Funková z Německa, jež na druhém místě zaostala za bezchybně jedoucí Foxovou o propastných 4,63 sekundy. Fišerová obdržela dvě dvousekundové penalizace, navíc chybovala a porazila pouze soupeřky, které neprojely jednu z branek.

SP ve vodním slalomu v Praze:

K1:

Muži: 1. Prskavec (0 tr. sekund) 89,67, 2. Přindiš (oba ČR) -0,88 (0), 3. De Gennaro (It.) -1,15 (0), ...7. Krejčí (ČR) -4,83 (2).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů): 1. De Gennaro 110, 2. Prskavec 103, 3. Přindiš 89, ...7. Krejčí 83.

Ženy: 1. Foxová (Austr.) 98,95 (0), 2. Funková (Něm.) -4,63 (2), 3. Franklinová (Brit.) -5,95 (2), 4. Hilgertová -7,29 (2), ...8. Fišerová -15,78 (4), v semifinále 19. A. Galušková (všechny ČR).

Průběžné pořadí SP (po 2 z 5 závodů): 1. Funková 99, 2. Liliková (Něm.) 91, 3. Zwoliňská (Pol.) 86, ...5. Fišerová 80, 7. Hilgertová 77, 17. A. Galušková 43.

Kanoistkám se vydařil postup do semifinále

Mezi kanoistkami v první kvalifikační jízdě uspěly všechny tři Češky. Nejlépe si vedla Gabriela Satková, která obsadila čtvrtou příčku. Kvůli studijním povinnostem vynechala Světový pohár v Augsburgu, takže v Troji vstoupila do sezony.

"Jízda byla trošku nervózní. Nevím, jestli to bylo tím publikem, nebo tím, že jsme jely před devátou hodinou ráno. Každopádně si myslím, že jsem se už ke konci trošku zkoncentrovala a jízda stála za to. Chybky určitě byly, na druhou stranu já mám ráda, když je co zlepšovat. Jsem ráda, že i tak to stačilo na krásné umístění," řekla. Tereza Kneblová obsadila desátou příčku, Tereza Fišerová prošla do semifinále ze čtrnácté pozice.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio 6: SP ve vodním slalomu v Praze

Mezi kanoisty předvedli velmi podobný výkon v první jízdě mistr světa z roku 2021 Václav Chaloupka a překvapivý bronzový medailista z Augsburgu Jiří Prskavec. Oba měli dvě trestné sekundy a ztratili téměř čtyři sekundy na nejrychlejšího Lucase Roisina z Francie. Seřadili se o setinu za sebou na dvanácté a třinácté příčce, což jim na postup bezpečně stačilo.

Naopak Rohan dostal v první jízdě padesátisekundovou penalizaci na šesté brance, a i když byl rychlejší než jeho reprezentační kolegové, musel do oprav. Tam si situaci zkomplikoval dotekem páté branky, přesto měl šestý čas a zajistil si účast v semifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články