Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Paloudové na kilometru v Szegedu unikl bronz o desetinu sekundy

Anežka Paloudová zaostala na 1000 metrech desetinu sekundy za Švédkou Anderssonovou a těsně tak nedosáhla na evropskou medaili. Stejně dlouhou trať na mistrovství Evropy v Szegedu dokončili na sedmém místě Vladimír Cerman a Jiří Humhal. Denisa Řáhová ve finále C1 na trati 500 metrů skončila devátá. Petr Fuksa dojel na dvoustovce pátý. Přímý přenos sobotního programu šampionátu sledujte živě od 10:45 na ČT sport Plus.

Anežka Paloudová na ME v Szegedu
zdroj: Kanoe.cz

Kajakářku Paloudovou od bronzové Švédky Meliny Anderssonové v Szegedu dělila zhruba desetina sekundy. Závod na kilometru, což je pro kajakářky neolympijská disciplína, vyhrála Polka Justyna Iskrzycká.

Paloudová přibližně před měsícem skončila v Szegedu druhá na kilometru v závodě Světového poháru. V pátek bojovala s nejlepšími i na kontinentálním šampionátu, ale na cenný kov nedosáhla. I čtvrtá příčka je jejím dosud nejlepším výsledkem na ME.

"To čtvrté místo strašně bolí. Je to strašně nevděčné umístění, na druhou stranu jsem za něj ráda. V konkurenci, která tady byla, jsem říkala, že budu spokojená, když zajedu do pátého místa, což se mi podařilo," řekla Paloudová.

Pětadvacetiletá kajakářka si vzhledem k vývoji závodu hodně věřila na medaili. Zároveň ale věděla, že všechny její nejbližší soupeřky mají silný finiš. "Měla jsem strach, že v místě, kde finišuju, to nebude stačit. Začala jsem finišovat trošku dřív, už 300 metrů před cílem, což se ze začátku jevilo jako dobrý nápad, ale na konci mi strašně došly síly. V posledních pár metrech jsem ztratila to medailové umístění, takže ve výsledku jsem z toho strašně smutná," litovala.

České ženy na medaili z ME v rychlostní kanoistice čekají devatenáct let od bronzu kajakářky Michaly Strnadové na kilometru v Poznani 2005. Od té doby reprezentantky posbíraly jedenáct čtvrtých míst. Před Paloudovou to byla naposledy Anna Kožíšková rovněž na kilometru kajakářek, jež skončila těsně pod stupni vítězů v letech 2016 až 2018. Paloudovou čeká na ME ještě finále olympijské pětistovky, kam postoupila z prvního místa v semifinále.

Paloudovou čeká na ME ještě finále olympijské pětistovky, kam postoupila z prvního místa v dnešním semifinále. Pětistovka je její hlavní trať, na kterou se pro OH v Paříži připravuje. "Mám tam určitou taktiku, které se budu držet," poznamenala. Díky vítězství v semifinále pojede ve třetí dráze vedle favorizované Maďarky Tamary Csipesové. "Tam to bude hodně závod o hlavě, budu se muset soustředit sama na sebe a nedělat si nic z toho, že mi tahle závodnice bude zřejmě hodně ujíždět," přemítala.

Spokojená je už s postupem do finále A. "Beru to jako takový test před olympiádou, protože tam budou ty nejrychlejší závodnice. Bude to pro mě spíš závod s mojí vlastní hlavou, zvyknout si na tuhle obrovskou konkurenci a soustředit se sama na sebe," dodala Paloudová.

Další čeští reprezentanti měli od medaile daleko

Z dalších českých reprezentantů si vedl nejlépe kanoista Petr Fuksa, který skončil pátý na dvoustovce. O jednu příčku tak vylepšil své životní umístění v této disciplíně z ME 2022 v Mnichově. Byl nejlepší ze zbytku pole za odskočenou vedoucí čtveřicí, od medaile ho dělilo osm desetin sekundy.

Deblkajak Vladimír Cerman, Jiří Humhal skončil sedmý na kilometru, což je aktuálně už neolympijská disciplína. Kanoistka Denisa Řáhová byla na rovněž neolympijské pětistovce devátá. Do finálového programu z českých reprezentantů zasáhne ještě kanoista Petr Fuksa, jehož dvoustovka je na programu v 16:42.

Z dopoledních semifinále se kvalifikovali do finále A deblkajak Jakub Špicar, Daniel Havel na olympijské pětistovce a čtyřkajak Tomáš Sobíšek, Vilém Kukačka, Jan Vorel, Martin Sobíšek na neolympijském kilometru. O medaile pojedou v sobotu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články