Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijský vítěz Doktor slaví padesátiny. Když se dívám na sport z druhé strany, jsou to nervy, říká

Během závodní kariéry vyhrál rychlostní kanoista Martin Doktor vše, co se dalo. Vedle dvou zlatých olympijských medailí má na kontě po dvou titulech mistra světa i Evropy, osmkrát se stal celkovým vítězem Světového poháru. Úspěchy slavil i v roli reprezentačního šéftrenéra, v současnosti zastává funkci sportovního ředitele Českého olympijského výboru. Výrazná osobnost českého sportu slaví padesátiny.

Martin Doktor
zdroj: ČT sport

"Teď už se samozřejmě počet disciplín, v nichž bych zvítězil, limitně blíží nule. Tak se na to dívám z druhé strany a kolikrát jsou to mnohem větší nervy," směje se.

Nejslavnější chvíle kanoisty, jehož čelo při závodech zdobil šátek s lebkami, přišly na olympiádě v Atlantě 1996. Tam Doktor v kategorii C1 opanoval obě tratě a během jediného víkendu se stal národní celebritou. "Když o tom dnes přemýšlím, můj život by se dal dělit na dva úseky: před Atlantou a po ní," vzpomínal s odstupem času na svůj životní úspěch vítěz ankety o nejlepšího domácího sportovce roku 1996.

V následující sezoně díky titulům mistra světa i Evropy zkompletoval svou sbírku triumfů z nejvýznamnějších akcí. Na světových šampionátech vybojoval celkem dvě zlaté, devět stříbrných a tři bronzové medaile, z mistrovství Evropy přidal dalších 12 kovů včetně dvou nejcennějších. Zklamání ze dvou osmých míst z OH 2000 v Sydney si částečně vynahradil o čtyři roky později v Aténách, kde skončil čtvrtý na tisícovce a pátý na pětistovce.

Z velké medaile se Doktor naposledy radoval na ME 2006 v Račicích díky stříbru na neolympijské dvoustovce. Poté přešel na deblkanoi, v níž společně s Jiřím Hellerem usilovali o postup na OH 2008 v Pekingu. Start v čínské metropoli jim nakonec těsně unikl, a tak se účastník tří olympiád rozhodl ukončit kariéru a přijmout nabídku vést reprezentační tým. Z této pozice se na Hrách v Londýně 2012 podílel na bronzu čtyřkajaku.

"Když už se rozhodnu, chci vyhrát při každém závodu a to bez tréninku nejde. Nerad prohrávám, ale je pravda, že všechny medaile už jsem měl," prohlásil Doktor na sklonku kariéry, kdy závodil i na dračích lodích.

Rodák z Poličky seděl prvně v lodi už jako čtyřletý, oba jeho rodiče se intenzivně věnovali kanoistice. S tréninkem začal v sedmi letech, původně jezdil na kajaku, do kanoe přesedl až o pět let později. Poprvé na sebe výrazněji upozornil v roce 1992, kdy se v Hamburku stal neoficiálním juniorským mistrem světa.

O dva roky později se Doktor spolu se svým otcem a trenérem v jedné osobě Josefem rozhodli, že založí vlastní oddíl, který by ho co nejlépe připravil na OH v Atlantě. Tvrdá příprava pod hlavičkou Prosportu Sezemice přinesla ovoce již na MS 1995 v Duisburgu, kde český talent vybojoval dvě stříbra. V následující olympijské sezoně se dokázal ještě zlepšit a po dvou triumfech pod pěti kruhy se rázem stal hvězdou.

To se potvrdilo i na přelomu milénia, kdy obsadil páté místo v domácí anketě Olympionik století. Především jeho zásluhou pak rychlostní kanoistika na čas vystoupila ze stínu úspěšnějšího vodního slalomu. Od listopadu 2012 je držitel doktorátu z psychologie na FTVS, který má s manželkou Kateřinou syna Felixe a dceru Julii, sportovním ředitelem ČOV.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články