Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

ME se po šesti letech vrací do Liptovského Mikuláše, české vodní slalomáře čeká obhajoba

Mistrovství Evropy ve vodním slalomu se po šesti letech vrací do Liptovského Mikuláše. Hned několik českých reprezentantů čeká na Slovensku obhajoba. Přímé přenosy odvysílá ČT sport, resp. ČT sport Plus.

Kajakář Vít Přindiš byl králem loňského kontinentálního mistrovství, kde vyhrál závod v klasickém i extrémním slalomu a získal i zlato s českou hlídkou. Olympijský šampion Jiří Prskavec si zase může vzpomenout na ME 2016, kdy právě v Liptovském Mikuláši vyhrál závod kajakářů a kvalifikoval se na olympijské hry v Riu de Janeiro. Loňské stříbro mezi kanoistkami bude obhajovat olympionička Tereza Fišerová, kterou poprvé mezi dospělými čeká vrcholný závod i na kajaku.

Poslední dva roky se pravá část tratě rekonstruovala, takže ani domácí závodníci na ní nemají tolik najeto. "Je na dnešní dobu poměrně dost specifická. Záměrem stavitele Ondřeje Cibáka bylo umělou slalomovou dráhu co nejvíc přiblížit řece, takže ta trať má charakter olympijské trati v Seu d'Urgell, která byla vybudována stejným stavitelem," uvedl šéftrenér Jiří Prskavec starší.

Česká reprezentace vyrazila do dějiště šampionátu už minulý týden, aby si trať vyzoušela. Využil toho i stříbrný olympijský medailista mezi kanoisty Lukáš Rohan. "Kromě jednoho dne, kdy jsem si udělal volno, jsem chodil některé dny i dvakrát denně na vodu, abych tady ještě něco natrénoval," vyprávěl.

Specifický je především skok uprostřed, který je na soutoku dvou tratí. V areálu totiž vtéká do delší tratě Váh kratší trať Orava. "Něco takového nikde jinde není, takže je potřeba se přizpůsobit a naučit se správně dávat náklony. Doufám, že se mi povedlo najezdit ideální stopu, ale na druhou stranu ten skok je opravdu vabank. Bude také záležet i na tom, jakou trať pořadatelé vymyslí," dodal Rohan.

Trojnásobný šampion z loňské italské Ivrey Přindiš si vyjel místo v těsné národní kvalifikaci, na kterou ladil formu. "Do Liptovského Mikuláše nejedu rozhodně s tím, že bych chtěl obhájit ty tři medaile. Udělám maximum, abych se tomu přiblížil, ale kdo ví," přemítal.

Čtvrtek bude patřit kajakářům a kajakářkám, které čeká kvalifikace i závod hlídek. V pátek mají tentýž program závodníci na kánoích. Ve stejném pořadí se vystřídají i ve víkendových bojích o medaile. Semifinále začnou v 9:05, finále v obou dnech o tři hodiny později. V neděli odpoledne se bude závodit v nově olympijském extrémním slalomu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články