Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Mám v lodi nejrychlejšího Evropana, říká Petr Fuksa o bratrovi a oba vyhlíží Tokio

Bratři Martin a Petr Fuksové doufají, že na olympijských hrách v Tokiu navážou na společné čtvrté místo na deblkánoi z květnového Světového poháru v Szegedu. Za cíl pod pěti kruhy si dávají finálovou účast jak v singlu, tak i deblu. V přípravě na vrchol sezony staršímu Martinovi psychicky výrazně pomohla dvě zlata z pětistovky a kilometru na červnovém mistrovství Evropy v Poznani.

"S třetím místem v singlu (v Szegedu) jsem úplně spokojený nebyl, protože jsem věděl, že jsem do toho nedal všechno. Hrozně jsem se těšil na mistrovství Evropy, abych předvedl něco jiného. To se mi povedlo," řekl Martin Fuksa.

"Úplně maximálně mě to v hlavě posunulo dopředu. Celou přípravu jsem strávil v tom, že jsem tenhle rok nejrychlejší v Evropě. Dalo mi to hrozně moc sebevědomí a hrozně mi to pomohlo do tréninků. Doufám, že i soupeřům jsem nahnal strach," uvedl osmadvacetiletý Fuksa.

Na kontinentálním šampionátu získal potřetí double. Počet evropských titulů tím zaokrouhlil na deset. "Jsem samozřejmě rád, že brácha dvakrát vyhrál Evropu a že díky tomu má větší sebevědomí. Mám v lodi nejrychlejšího Evropana, takže motivace je veliká," prohlásil třiadvacetiletý Petr Fuksa.

Je nám líto, video expirovalo.
Na olympiádu míří i bratři Fuksové, bubliny je nerozptylují

V Maďarsku Fuksové na olympijském kilometru vytvořili nejlepší společný výsledek ve světové konkurenci na deblkánoi. "Pro mě to byl vrchol svěťáku. Singl se mi nepovedl tak, jak bych si představoval, takže pro mě bylo důležité, že jsme s bráchou dokázali držet tempo s těmi nejlepšími, což byl taky brutální nákop. Doufám, že nám to vydrží až do olympiády a předvedeme tam minimálně to, co jsme předvedli na jaře. Doufám, že předvedeme víc," konstatoval Martin Fuksa.

"Každý si chce přivážet medaile, ale je lehké říct to na tiskové konferenci. Předvést to ale není úplná sranda. I pro mě by bylo vítězstvím postoupit mezi nejlepších osm, což je finále olympijských her. Tam už bychom předvedli, co by v nás bylo. Teď chceme mít cíl dostat se do finále jak deblu, tak na singlkánoi. Když tam budeme, potom se můžeme bavit dál," dodal dvojnásobný mistr světa.

Stejně to vidí i mladší sourozenec Petr. "Děláme kanoistiku, můžou hrát roli přírodní vlivy. Medaili bych samozřejmě rád, ale jestli se to stane, uvidíme. Všechno je ve hvězdách," řekl dvojnásobný vicemistr Evropy do 23 let.

V neděli odlétají do Kóči, kde podstoupí závěrečnou přípravu před olympijskými hrami. Do japonské metropole se vypraví koncem měsíce. "Čeká nás určitě ještě spousta tvrdých tréninků, tak dva tři týdny. Potom začneme víc odpočívat a připravovat se směrem k Tokiu," uvedl Martin Fuksa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články