Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Mám formu na zlato, tvrdí Dostál a na MS v Szegedu sedne i do deblkajaku

Český obr věří, že zlepší taktiku a po letech získá za týden v Szegedu titul mistra světa na 1000 metrů. Kajakář Josef Dostál sbírá medaile na šampionátech pravidelně od roku 2014, ale tu nejcennější bral trojnásobný olympijský medailista naposledy před pěti lety. K tomu chce v Maďarsku zabojovat také na deblkajaku společně s Radkem Šloufem hlavně o olympiádu.

Josef Dostál
zdroj: ČTK/PR autor: ASC Dukla

Na jaře vyhrál Dostál kilometr na Světovém poháru v Duisburgu a sílu mu dodalo vysokohorské soustředění v italském lyžařském středisku Livignu. "Myslím, že formu na zlato mám. Uvidíme, jestli to zvládnu v hlavě," řekl s tím, že se cítí ještě lépe, než čekal.

Trenér Karel Leština mu vyčítá příliš opatrné začátky závodů. "Tak jsem se naštval a v Duisburgu jsem první půlku přepálil takovým způsobem, že jsem uvařil sebe i všechny soupeře. Chce to něco mezi," vzpomínal na jarní triumf ve Světovém poháru.

Ideální je ostře vyrazit, pak se držet maximálně půl lodě za vedoucím závodníkem a zároveň šetřit síly a na poslední dvoustovce za to vzít. "Jsou tak tři závody, které se mi opravdu takhle povedly," vysvětluje. Jedním z nich byla i olympiáda, kde před třemi lety urval stříbro. "Po taktické stránce dobře zvládnutý závod na kilometru ale za poslední dva roky nemám," uznal. "Ale pořád jsou z toho medaile," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Dostál před MS: Kdybych nebyl na bedně, tak bych byl hodně zklamaný

Dostál už nezávodí na čtyřkajaku, ale se Šloufem sedl do deblkajaku, kde na obou lodích skončil ve Světovém poháru osmý. Jenže… "Když jsem seděl v lodi s Radkem, tak jsem cítil, že na deblkajaku není potřeba tolik práce k tomu, aby se to zlepšilo," vysvětlil své rozhodnutí.

A tomu věnoval hodně času a úsilí. "Máme za sebou hodně tréninků i měřených kilometrů. Vím, jak se na té trati cítit. Když nepojedu úplně vabank, ale o trochu níž, tak vydržím dál. Ten čas z Duisburgu jsme v tréninku dokázali zlepšit. S tím, jak teď přichází forma, tak je to bezvadný," pochvaloval si Dostál.

"Ani jsem nečekal, že do toho bude chtít Pepa dát tolik úsilí," řekl Šlouf, který byl před dvěma lety členem bronzového čtyřkajaku na MS. "Pro mě je deblkajak jediná šance, jak se poprat o tu nominační kvótu. Pepovo rozhodnutí mi dalo šanci bojovat o olympiádu. Je mi jedno, jestli budeme první nebo šestí," zmínil nominační kritéria.

Dostál to vidí ale hodně vyrovnané: "Je tam spousta posádek, které jsou na podobné úrovni jako my. Pokud zvládneme závod odjet, jak máme natrénováno, tak bychom se chtěli poprat i o medaile," věří.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články