Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kvůli deblu s bratrem jde pětistovka stranou. Rodinný gang v Tokiu? To by bylo nejlepší, řekl Fuksa

Kanoista Martin Fuksa nepojede během srpnového mistrovství světa pětistovku. Distanci, na které je dvojnásobným mistrem světa a trojnásobným mistrem Evropy, vynechá kvůli deblu s bratrem Petrem. Tuto neolympijskou trať bude jezdit pouze na Světových pohárech. Na mistrovství světa v maďarském Szegedu, kde se bude bojovat o místa na olympijských hrách 2020 v Tokiu, absolvuje na singlu jen kilometr.

Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Bratři Fuksovi si společný start na vrcholu sezony zajistili na víkendových nominačních závodech v Račicích, kde nadělili téměř čtyři sekundy sedmé deblkanoi z loňského MS Filip Dvořák - Tomáš Janda. "Sedlo nám to, podařilo se, rozdrtili jsme je a nominovali jsme se na všechno," pochvaloval si šestadvacetiletý Martin Fuksa.

Na MS proto musí oželet jednu individuální kategorii. "Pětistovka mi bude chybět, na druhou stranu jsem musel zvolit prioritu a priorita je kvalifikovat se na olympiádu a nejlépe s bráchou, abychom tam byli celý gang. Nejlépe kdyby celá kanoistika byla Fuksa, teda aspoň kanoe," uvedl závodník, který se společně s bratrem připravuje pod vedením otce a dědy.

Pokud by se kvalifikovali na deblkanoi na OH a za rok uspěli v domácí nominaci, mohli by oba startovat na OH i na singlu.

Je nám líto, video expirovalo.
Martin Fuksa: Olympiáda je největší sen, udělám pro to všechno

V uplynulých dvou letech se deblkanoe bratrů Fuksových objevovala jen na pětistovce. V předolympijské sezoně dostal přednost olympijský kilometr a připravovali se intenzivněji než dříve. "Jak jsme trénovali na tu pětistovku, tak jsme se svezli jenom párkrát před tím závodem. Teď už v jsme na to klekli v polovině února na soustředění v Portugalsku," vyprávěl Martin Fuksa.

Lepší souhra byla v nominačním závodě znát, ukázali se jako letošní české jedničky. Sami nečekali, že by mohli vyhrát o více než dvě a půl sekundy, což bylo pro zajištění startu na MS potřeba. "Všichni čuměli," glosoval Martin Fuksa reakci soupeřů.

Z tréninků se podle něj nedá usuzovat, jak loď pojede naostro. "Člověk nemůže tušit nic, dokud nejede první ostrý závod. Na jaře jsme si dali pár tréninků, i ten kilometr jsme si párkrát projeli celý. Ten čas v Nymburku nebyl nejhorší. Ale dokud jsme nejeli závod, tak jsem nemohl vědět, jestli to tam je, nebo není," uvažoval.

První závod SP se uskuteční příští týden v polské Poznani a hned po něm bude následovat podnik v německém Duisburgu. Fuksa na rozdíl od kajakáře Josefa Dostála pojede i na Evropské hry, které jsou na konci června v Minsku. Tam pojede na singlu vedle kilometru i dvoustovku a kilometr na deblkanoi s bratrem. "Bude to náročné. Doufám, že to zvládnu a že to bráchovi nezkazím," poznamenal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články