Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Kajakář Zavřel potvrdil dobrou formu a získal na ME bronz na pětistovce. Finále čeká i další Čechy

Kajakář Jakub Zavřel získal na mistrovství Evropy bronz v závodě na 500 metrů. Na neolympijské trati v dnešním finále v Poznani nestačil jen na Maďara Bálinta Kopasze a Portugalce Joaa Ribeira. Postaral se o první českou medaili na šampionátu v rychlostní kanoistice, kde největší naději výpravy Martina Fuksu čekají finálové závody o víkendu. Finále se bude týkat i českého čtyřkajaku ve skladbě Jakub Špicar, Vilém Kukačka, Daniel Havel a Jan Vorel. Špicar a Havel se navíc zvládli kvalifikovat i na deblkajaku. 

Zavřel se v této sezoně neúspěšně pokoušel probojovat na olympijské hry v Tokiu na dvoustovce. V závodě na 500 metrů prokázal pětadvacetiletý kajakář dobrou formu už před dvěma týdny na Světovém poháru v sibiřském Barnaulu, který vyhrál. V polovině evropského finále byl pátý. "První půlka se mi nepovedla, tam jsem jel trochu zadrženě," uvedl pro Český svaz kanoistů.

Ve druhé části závodu však zrychlil a finišoval o stříbro. S portugalským soupeřem prohrál o čtvrt sekundy, ale i tak přidal další cenný kov k evropskému titulu z roku 2017. S více než sekundovým náskokem se stal evropským šampionem Kopasz, předloňský mistr světa na kilometru. "Od zlata jsem byl daleko, Maďar je trochu jinde. Ale od stříbra byl kousíček. Portugalec, který byl druhý, měl lepší dráhu. Byl schovaný pod tribunou a foukalo z boku. Předjel mě až v konci, kde ho kryla tribuna. To asi udělalo ten rozdíl," řekl Zavřel.

Je nám líto, video expirovalo.
Zavřel veze z ME medaili na 500 metrů

Poslední dva roky v touze po olympiádě věnoval více dvoustovce, ale po neúspěšné kvalifikaci se vrátil k pětistovce. "Mám ji v krvi, je to pro mě přirozená trať. Je super, že mám na to na ní pořád závodit se světovou špičkou," pochvaloval si.

Kanoistka Jana Zetek obsadila na pětistovce pátou příčku v závodě, ve kterém se vzhledem k počtu přihlášených jelo rovnou finále. Pro evropský titul si s více než šestisekundovým náskokem dojela Ukrajinka Ljudmyla Luzanová. V těsném souboji o stříbro předčila Maďarka Virag Ballaová o 13 setin úřadující mistryni světa Alenu Nazdrovovou z Běloruska. Zetek na vítězku ztratila takřka devět sekund.

Další finálové disciplíny jsou na programu v sobotu. Kanoistu Fuksu čeká v 11:06 boj o medaili na kilometru, zhruba o hodinu později nastoupí do finále pětistovky čtyřkajak, který ve složení Jakub Špicar, Vilém Kukačka, Daniel Havel a Jan Vorel uspěl v kvalifikaci. 

Nově složená posádka, která byla blízko cennému kovu na Světovém poháru v Szegedu, dnes v rozjížďce obsadila třetí místo. To českým reprezentantům na šampionátu v Poznani stačilo na účast v sobotním boji o medaile.

Špicar s Havlem pojedou o medaile i ve finále pětistovky na deblu. Bronzovým medailistům na kilometru z mistrovství světa 2017 ve čtvrtek těsně unikl přímý postup z rozjížďky, tak si pro něj dojeli vítězstvím v semifinále. Finále na deblu je čeká v neděli.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články